Νέο σύστημα δημόσιας υγείας με οικογενειακό γιατρό και ομάδες ανά γειτονιά (video)

Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη βάση του πορτογαλικού μοντέλου, όπως αποκαλύπτει ο αρμόδιος υπουργός, ενόψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο κ.Ξανθός, μιλώντας στο Έθνος, αναφέρει ότι θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός ανά 2000 πολίτες και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, ενώ θα δημιουργηθούν σε πόλεις και 250 τοπικές μονάδες, που θα καλύπτουν το 30% του αστικού πληθυσμού.

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη για τον εμβολιασμό, τους προληπτικούς ελέγχους, τα τακτικά τσεκ- απ, την παρακολούθηση χρονίων παθήσεων και την παραπομπή ενός ασθενούς στο κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο. Στόχος είναι η διασφάλιση της πρόσβασης κάθε πολίτη στο σύστημα υγείας.

“Είναι η πολιτική απάντηση στο να έχουμε ένα σύστημα υγείας με καθολικοτητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για μία κοινωνική επένδυση η οποία προοπτικά θα περιορίσει την προκλητή ζήτηση και τη σπατάλη”, επισημαίνει ο κ. Ξανθός.

Οι νέες δομές θα στελεχωθούν με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το πρώτο εξάμηνο του 2017. Από το 2018 η απασχόληση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι πλήρης και αποκλειστική.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα γίνουν 1300 προσλήψεις γιατρών και 1700 νοσηλευτών, είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η στελέχωση και ο εξοπλισμός για τα κέντρα υγείας θα γίνει με εθνικούς πόρους και μέσω του ΕΣΠΑ.
Το κόστος λειτουργίας του νέου συστήματος τη διετία 2017 – 2018 ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα-Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος