Νομοθέτηση σχεδίου κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων προανήγγειλε ο ΥΠΕΣ

Αυξημένος κατά περίπου 9.000 ήταν ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, προσθέτοντας πως εντός των ημερών τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αναρτηθούν και στο πληροφοριακό σύστημα «Απογραφή».

Τον Ιούνιο, η συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνάει τις 57.000, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47.584.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κάθε μήνα γίνεται η απογραφή του δυναμικού του Δημοσίου, μόνιμου και εκτάκτου προσωπικού, η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε παραλείψει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Σημείωσε ωστόσο πως «είναι γνωστό πως για πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις έσπρωχναν τον αριθμό των εκτάκτων προσλήψεων προς τα πάνω σε περιόδους εκλογών» προσθέτοντας ότι «ο τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν συνέβαλαν κατά πολύ σε αυτό όπως φαίνεται και γι΄ αυτό τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις  «καθώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φερθεί άδικα σε κανέναν». Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση στη Βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων για να μην υπάρξει ξανά υπέρβαση του αριθμού συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης του έκτακτου προσωπικού κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ειναι η πολιτική της κυβέρνησης για τους συμαβσιούχους του Δημοσίου;

Διευκρινίσεις σχετικά με το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη διατήρηση του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα που είχαν δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δηλώσεις του ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκου για τους συμβασιούχους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν τα πεδία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου. Πλέον μέσω της απογραφής υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για όλο το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Τα στοιχεία αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά από τη σχετική επικαιροποίηση και διασταύρωση που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Και προσθέτει ότι το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ειδικότερα το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου από 576.856 το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκε σε 565.324 το Δεκέμβριο του 2018. Η δε μισθολογική δαπάνη για το συνολικό προσωπικό του Δημοσίου, είναι απολύτως ελεγχόμενη, εντός των πλαισίων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας» αναφέρει.

Όσον αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων σημειώνει ότι παρουσιάζει έντονη διακύμανση ανάλογα με την εποχικότητα και τυχόν απρόβλεπτες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι «ο μέσος όρος των συμβασιούχων για το έτος 2018 ανήρθε περίπου σε 49.000».

ΚΙΝΑΛ: Να μην επικρατήσει η λογική του ρεβανσισμού

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από την κυβέρνηση να μην επικρατήσει η λογική του ρεβανσισμού για τις 9.000 προσλήψεις υπεράριθμων εκτάκτων υπαλλήλων στο Δημόσιο, που με έκπληξη, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο τομέας Δημόσιας Διοίκησης, «ανακάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών» Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του.

Όπως σημειώνεται ήδη από την περασμένη άνοιξη, «το ΚΙΝΑΛ αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο προσλήψεων εκτάκτων υπαλλήλων τις οποίες προσπαθούσε να αποκρύψει με την μη τακτική ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων στο apografi.gov.gr, αλλά και με την συνενοχή των δανειστών, οι οποίοι απείχαν επιδεικτικά από την επισήμανση – έστω – του εκτροχιασμού των προσλήψεων».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι το κράτος Δικαίου έχει συνέχεια και δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, που προσλαμβάνονται κατά τη θητεία μιας κυβέρνησης, να τελούν υπό καθεστώς επαπειλούμενης απόλυσης όταν αυτή η κυβέρνηση αλλάξει. « Γι’ αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία κίνηση ρεβανσισμού απέναντι σε αυτούς τους υπαλλήλους, παρά μόνο να τηρήσει τη νομιμότητα».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος