Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία για τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του για την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και συνδέεται με την υπόθεση της Novartis.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με διάταξή της έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς με βάση το αποδεικτικό υλικό δεν προέκυψε καμία ένδειξη περί τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.

Στις 200 σελίδες του πορίσματος που έχει συντάξει  η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη περιγράφονται αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας από τα οποία, κατά την κρίση της, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του για τη διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας στην υπόθεση της  Novartis. «Αιχμή του δόρατος» αποτελούν οι τιμές των φαρμάκων  που διατέθηκαν,  επί των ημερών του, στην Ελλάδα, οι οποίες ήταν υψηλότερες από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Λοβέρδος: Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία

Με αφορμή τη διαβίβαση της δικογραφίας του στη Βουλή από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε σήμερα ότι «Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Novartis».

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό.

Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Με δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου αντέδρασε το Κίνημα Αλλαγής προσφέροντας πλήρη στήριξη στον Ανδρέα Λοβέρδο.

«Η διαδικαστική ενέργεια για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι από τους τελευταίους σπασμούς του συστήματος Ρασπούτιν, που αντί να διερευνήσει το σκάνδαλο στο φάρμακο 2004-2009, έστησε τη σκευωρία με αφορμή την έρευνα για την Novartis στην Αμερική. Επαινούμε τον Ανδρέα Λοβέρδο που δεν ζητά ασυλίες, ούτε προσφεύγει σε τερτίπια τύπου άρθρου 86 και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι μαζί του για να αποκαλύψουμε πλήρως τη σκευωρία», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

Γ. Στουρνάρας: Σήμερα έκλεισε μια διαδικασία σπίλωσης

Mετά την αρχειοθέτηση των κατηγοριών που τον αφορούσαν στην υπόθεση Novartis ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους.»

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά αρχειοθέτηση στην οποία προχωρά η εισαγγελική λειτουργός. Έτσι, από τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της έρευνας για την υπόθεση της Novartis, παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο δύο δικογραφίες που αφορούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και τον Ευρωπαϊο Επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο.

Πηγή:ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Μοιράσου το άρθρο: