Με έγγραφό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντώντας στο αίτημα των μελών της προανακριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι μπορεί να διαταχθεί βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή αλλά θα πρέπει να καταθέσουν με χρήση ηλεκτρονικών μέσων προστασίας και με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2018 που προβλέπει ακριβώς την διαδικασία της εξέτασης.

Στον Άρειο Πάγο, μεταβαίνουν μέλη της προανακριτικής με επικεφαλής τον πρόεδρό της  κ.Μπούγα, όπου θα ενημερώσουν τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα και θα παραθέσουν πραγματικά γεγονότα έτσι ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση της όλης  διαδικασίας και της πορείας από εδώ και πέρα της προανακριτικής Επιτροπής, σε ότι έχει να κάνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες.  Με την πλειοψηφία της επιτροπής που θα επισκεφθεί τον κ. Πλιώτα δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» ούτε η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδικοί ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής και εκδόθηκε νέο ένταλμα βίαιης προσαγωγής.
Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ανάκληση των ενταλμάτων και την κυβέρνηση να καταλογίζει πανικό στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, να ζητηθεί άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Το ενδιαφέρον στην Προανακριτική Επιτροπή εστιάζεται σήμερα και στην εξέταση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη που έχουν κληθεί ως μάρτυρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και την δικαστική εξουσία.  Σε ανακοίνωση του  επισημαίνει  ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε παρέμβαση του στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Απο τις 6», ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Άδωνις Γεωργιάδης  εκτίμησε ότι οι δύο μάρτυρες δεν εμφανίζονται για να καταθέσουν διότι μόλις εμφανιστεί ο «Μάξιμος Σαράφης»  και διαπιστωθεί η ταυτότητα του με εμπλεκόμενο πρόσωπο στην υπόθεση  χάνει αυτομάτως την προστασία του  καθώς ο νόμος προβλέπει ότι, εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο, δεν μπορεί να είναι μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντός.

Ο «Σαράφης» , είπε ο κ. Γεωργιάδης έχει καταγγελθεί  από τον κ. Βουλκίδη ότι έπαιρνε  μαύρα χρήματα από τη Novartis και ότι για αυτόν το λόγο τον απέλυσε η εταιρεία.  Απαντώντας μάλιστα στον κ. Φ. Δεστεμπαστίδη, που τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε παραλήρημα και πανικό γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις και τον στοχοποιεί, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως Δεστεμπαστίδης, κατέθεσε στη Βουλή ότι δεν έχει ακούσει τίποτε για τον χρηματισμό πολιτικών  προσώπων. Επομένως διερωτήθηκε ο υπουργός «γιατί να βρίσκομαι σε πανικό;» Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι « αλλιώς τα λέει ο Δεστεμπαστίδης αλλιώς τα λέει ο Σαράφης».

Η παραμονή του στο πρόγραμμα είναι παράνομη  κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης  ο οποίος επισήμανε  από την πλευρά του ότι τα ονόματα διέρρευσαν από την κα Τουλουπάκη επειδή δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τη διαδικασία.

Ο κ. Γεωργιάδης  θεωρεί ότι αργά οι γρήγορα οι μάρτυρες θα εξεταστούν και διερωτήθηκε γιατί αυτή η ξαφνική σπουδή του κ. Τσίπρα να υπερασπιστεί δύο φυγάδες.

Στην αρχή της παρέμβασης του ο κ Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της Αυγής σύμφωνα με το οποίο  ο ίδιος καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων  στο υπουργείο Υγείας.  Δήλωσε ότι τότε οι υπουργικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων δεν έβγαιναν σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση αλλά σε συνεργασία με την Τρόικα  και όχι τον κ.  Σταύρο Ευαγγελάτο ο οποίος έκανε τη σχετική κατάθεση στην Εξεταστική  Επιτροπή για την υγεία που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ . Ο κ. Γεωργιάδης  υπενθύμισε ότι στην ίδια κατάθεση διευκρίνιζε πως δεν υπήρχε αύξηση αλλά εξοικονόμηση στις τιμές των φαρμάκων  και πως τα δελτία τιμών που εκδίδονταν επί των ημερών του στο υπ. Υγείας  είχαν όλες τις υπογραφές της Επιτροπής Τιμών.

Ο κ Γεωργιάδης διερωτήθηκε  γιατί αυτήν την κατάθεση που θεωρήθηκε ασήμαντη  μετά από ένα χρόνο η Αυγή την  κάνει μεγάλο τίτλο. Εκτίμησε δε ότι μετά την εξαφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων «Σαράφη» και «Κελέση» του οποίους υπερασπίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  μπήκε στο κάδρο ο κ Τσίπρας  και ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του, σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Αυγή» σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, εξηγούν πλήρως τον πανικό του.  Στοχοποιεί τους προστατευόμενους μάρτυρες, στέλνει τους πολιτικούς του αντίπαλους σε ειδικά δικαστήρια και τους καταδικάζει σε ισόβια. Ο φόβος του για τις δικαστικές εκκρεμότητες ως προς το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον πασιφανής.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει επισημαίνεται στην ανακοίνωση: Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται για τρίτη μέρα πίσω από τις αθλιότητες των υπουργών του; Υιοθετεί όσα λέει ο κ. Γεωργιαδης; Αν ναι, δεν έχει παρά να κάνει ό,τι δεν τόλμησε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αν όχι, δεν έχει παρά να τον αποδοκιμάσει δημόσια και να τον στείλει σπίτι του.

«Παρεμποδίστηκαν οι μάρτυρες να καταθέσουν», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την εκπομπή GPS με τους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας.

«Υπάρχει και πολιτική προσπάθεια για αυτό. Η διαδικασία θα  προχωρήσει ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ» , τόνισε.

Εκτίμησε ότι οι μάρτυρες δεν προσήλθαν γιατί φοβήθηκαν ότι θα πέσουν σε αντιφάσεις.

«Η επιτροπή θα εξετάσει την άρση προστασίας, θέμα που πρέπει να απασχολήσει και την εισαγγελέα που την έδωσε, καθώς οι μάρτυρες δεν συνεργάστηκαν», σημείωσε ο κ. Μπούγας. Στο μεταξύ επιστολή προς τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάνοντας λόγο για «εν εξελίξει κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, αναφορικά με τη διερεύνηση του διεθνούς σκανδάλου της Novartis».
Επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, υποστηρίζει ότι «τις τελευταίες μέρες λαμβάνει χώρα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής μια συντονισμένη προσπάθεια, από την πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν, εκφοβισμού των δύο προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, με απώτερο σκοπό να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες τους».

Η απάντηση του αντιεισαγγελέα του Α. Πάγου στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκληση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής

Στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπο το καθεστώς προστασίας τελούντων των μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής

Παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 

Σχετική είδηση: Προανακριτική Novartis: Επί τάπητος το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων (video)

Μοιράσου το άρθρο: