Συνέχεια στην πολιτική κόντρα για την υπόθεση Novartis πυροδοτούν οι διαρροές από τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση, με το Μαξίμου να ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο κ. Τσίπρας ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένες απαντήσεις ζητά από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς καθώς συνεργάτες του με δήλωσή τους τονίζουν πως «Την ίδια μέρα (26 Νοεμβρίου του 2013) που ο κ. Φρουζής ζητούσε με συνέντευξη Τύπου την απόσυρση τροπολογίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την μείωση της τιμής των φαρμάκων, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε και εκείνος έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζητώντας ακριβώς το ίδιο. Να μην μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα. ‘Αραγε τι έχει να πει για αυτή τη «σύμπτωση» ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός συκοφάντης;»

Απαντώντας στην ανακοίνωση συνεργατών του Α. Σαμαρά Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «o κ. Σαμαράς διολισθαίνει από τη γραφικότητα στη γελοιότητα. Γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησής του το 2013, διότι το μόνο που έκανε ήταν να μετακυλύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αγαπημένα του επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μιας και εμφανίστηκε όμως, αντί να ψάχνει τρόπο να ισχυριστεί πως όλοι έχουν καταντήσει σαν αυτόν και τους ομοίους του που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, περιμένουμε ακόμα να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Διαψεύδει τη γνησιότητα του ιδιόχειρου σημειώματός του στον Κωνσταντίνο Φρουζή; Για ποιο λόγο παρέπεμψε τον κ. Φρουζή στον τότε υπεύθυνο για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, Χρήστο Σταϊκούρα;»

«Καθώς ο κ. Τζανακοπουλος ειναι προφανώς σε δύσκολη θέση -κατανοητό- και οι «Kυβερνητικές πηγές» δεν απάντησαν απολύτως τίποτα στα συγκεκριμένα ερωτήματα, συνιστούμε στη γελοία συμμορία ψυχραιμία. Μέχρι τέλους…» ήταν το σχόλιο των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού στις Κυβερνητικές πηγές.

«Η προσπάθεια της ΝΔ και του κ. Σαμαρά να πείσουν όχι πως οι ίδιοι δε φέρουν βαρύτατες ευθύνες –τουλάχιστον πολιτικές προς το παρόν – για το σκάνδαλο Novartis, αλλά πως όλοι είναι ίδιοι με αυτούς, είναι αξιοθρήνητη απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Επειδή επιδεικνύουν δυσκολία αντίληψης , τους επαναλαμβάνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013, διότι το μόνο που έκανε ήταν να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους, χωρίς να χάνουν ούτε ένα ευρώ τα αγαπημένα τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το 2013 καλούσε σε διάλογο, εάν πραγματικά η τότε κυβέρνηση είχε στόχο τη μείωση της δαπάνης και ενδιαφερόταν για την εξασφάλιση επάρκειας σε φάρμακα και προειδοποιούσε πως «αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας», αυτό «θα σημαίνει ότι μόνος της στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα». Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας. Ό,τι και να σκαρφιστούν για αντιπερισπασμό, το ερώτημα γιατί ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε με «ραβασάκι» τον κ. Φρουζή στον «ταμία» του Κράτους, Χρήστο Σταϊκούρα παραμένει. Και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να απαντήσουν» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κατηγορηματικά διέψευσε τυχόν διαμεσολάβησή του για να κλειστεί το ραντεβού ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελατόλας, μιλώντας στην ΕΡΤ .

«Έτσι πως εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis θα φτάσει σε ένα σημείο το ελληνικό κράτος κανείς υπουργός δεν θα υπογράφει απολύτως τίποτα και κανένας δεν θα βλέπει κανέναν» δήλωσε στον REAL FM ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

O Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ΕΡΤ επέμεινε στη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

«Θα πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος, κάτι το οποίο δυστυχώς δε γίνεται, με ευθύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Ουσιαστικά πάει με διαδικασίες πολύ γρήγορες, fast track, όπως τις έχουμε ονομάσει, να κλείσει το θέμα και να μη διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος» τόνισε.

«Υπήρχαν-όπως είδα από αυτά που δόθηκαν στη δημοσιότητα- προσχέδια που είχαν συνταχτεί από τη Novartis και στη συνέχεια αυτά τα προσχέδια να έχουν λάβει τη μορφή στο ΦΕΚ» είπε στην ΕΡΤ ο Παύλος Σαράκης δικηγόρος των προστατευμένων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

Θέματα του φαρμάκου και της Υγείας αφορούσαν αποκλειστικά οι συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα που είχε με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που διένειμε στον Τύπο μέσω των δικηγόρων του Θεόδωρου Παναγόπουλου και Κωνσταντίνου Φαράντου.

Ο άλλοτε επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει «στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής» και χαρακτηρίζει αβάσιμα όσα δημοσιεύονται σχετικά με τις επίμαχες συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: