ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες, η Ολομέλεια της Βουλής τοποθετείται σήμερα Παρασκευή επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS.

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της συζήτησης, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων κομμάτων εκ της μειοψηφίας, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης.

Οι αντιδράσεις

Εν μέσω αντιδράσεων εξελίσσεται η σημερινή διαδικασία. Ήδη, η Νέα Δημοκρατία, ζήτησε να αλλάξει το ψηφοδέλτιο , ειδάλλως δεν θα γίνει δεκτό. «Διακρίνω μια ταραχή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ιδίως και από τα κόμματα που έχουν στελέχη τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στη δικογραφία», είπε ο Σταύρος Κοντονής. Παράλληλα, το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία κάλπη δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα είναι στην ψηφοφορία.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης, έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα παραμείνει, ωστόσο δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Η επιλογή αποχής από τη διαδικασία θα είναι τάση φυγής από την πραγματικότητα και άρνηση ανάληψης ευθυνών, δήλωσε στη Φωνή της Ελλάδας ο πρόεδρος της Προανακριτικής επιτροπής, Θόδωρος Δρίτσας. Η έρευνα – πρόσθεσε- για την υπόθεση NOVARTIS, θα πάει μέχρι το τέλος, Η απόφαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, να τεθούν οι μηνύσεις στο αρχείο είναι μια τεκμηριωμένη απόφαση, υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.

Το λόγο αναμένεται να λάβουν τα εννέα από τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα παραστεί, μόνο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και απέστειλε υπόμνημα.

Η πρόταση που θα γίνει από το προεδρείο είναι να μιλήσουν επίσης 15 βουλευτές που θα οριστούν από τα κόμματα κατ΄ αναλογία της δύναμης τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Είναι πολύ πιθανό με την έναρξη της συζήτησης να τεθούν διαδικαστικά ζητήματα (για τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια κλπ) και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τα διαδικαστικά θα κρίνει και το χρόνο που θα ολοκληρωθεί η συζήτηση.
Από το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο «γύρος» των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Οι κάλπες θα είναι δέκα και αριθμημένες. Αριθμημένοι θα είναι και οι φάκελοι στους οποίους θα μπουν τα ψηφοδέλτια.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Μοιράσου το άρθρο: