Διαδοχικές συναντήσεις είχε από το πρωί ο πρωθυπουργός στο Νταβός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, ενώ ακολούθησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. «Ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής», προσφώνησε τον Αλέξη Τσίπρα ο γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός, ολοκληρώνεται με τις συναντήσεις του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Παράλληλα συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

Επιπλέον, όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Μια τυχαία συνάντηση με τον γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), ‘Ανχελ Γκουρία, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου, ο κ. Τσίπρας  συνάντησε τον ‘Ανχελ Γκουρία, ο οποίος τον χαιρέτισε εγκάρδια. Ενώπιον μάλιστα πλήθους κόσμου και διεθνών ΜΜΕ, ο κ. Γκουρία έδειξε ιδιαίτερη θέρμη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσφωνώντας τον Αλέξη Τσίπρα: «το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Νταβός: Το ζήτημα του χρέους στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί (video)

Μοιράσου το άρθρο: