Δυναμική παρουσία στο θαλάσσιο τουρισμό καταγράφει εδώ και χρόνια η Χίος και οι προοπτικές εμφανίζονται ακόμη πιο ευοίωνες μετά την υπογραφή σήμερα της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας του νησιού για διάστημα 40 χρόνων. Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης μιλά για την κατάσταση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως η στροφή προς τις επενδύσεις στον τουρισμό γίνεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με εντολή του πρωθυπουργού. Το έργο της μαρίνας της Χίου είχε ξεκινήσει, τώρα σειρά έχει η μαρίνα του Αλίμου, έτσι ώστε να αρχίσει να παράγεται πλούτος. Το στρατηγικό πλάνο, όπως είπε ο Χ. Θεοχάρης, θα προσελκύσει επενδύσεις σε πολλά σημεία που θα βρίσκονται μαρίνες και αγκυροβόλια σκαφών.

Πρόβλημα η μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα ακολουθούν φθίνουσα πορεία εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που έχουν να κάνουν με την οικονομική στενότητα και τον αυξημένο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου που κατέγραφαν σημαντικές αυξήσεις στα τουριστικά έσοδα, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με μηδενική αύξηση στον τουριστικό τζίρο.

Συνηθισμένη είναι η εικόνα των τουριστών που κατακλύζουν τα στενά της παλιάς αγοράς της Πλάκας. Κοιτούν πολύ, αλλά ψωνίζουν λίγο. Οι τουρίστες, όπως λένε οι καταστηματάρχες αγοράζουν κυρίως αναμνηστικά, σουβενίρς μικρής αξίας γύρω στα 2-5 ευρώ, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που αγοράζουν θέλουν να έχει σφραγίδα ελληνική.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δηλώνουν απογοητευμένοι από την κατανάλωση των τουριστών. Μέσω των προκρατήσεων, οι ξένοι επισκέπτες κυνηγούν τη χαμηλή διαμονή.

Για το 2018 το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κατέγραψε μειωμένα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με το 2017. Μόνο 449 € κατανάλωσε κατά μέσο όρο για τις διακοπές στην Ελλάδα ένας τουρίστας, έμεινε κατά μέσο όρο 6 βράδια στη χώρα μας και δαπάνησε λιγότερο από 70 ευρώ για τη διαμονή του ανά διανυκτέρευση. Πολύ υψηλές πληρότητες, γύρω στο 80% καταγράφουν τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε στην ΕΡΤ πως ο ΕΟΤ ενεργοποιείται ξανά ώστε να ξεκινήσει καμπάνιες, κυρίως στοχευμένες στις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Μια τάση στην οποία επιστρέφει η αγορά, όπως φαίνεται.

Όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες μελετάται η βελτίωση του καθεστώτος της βίζα σε διάφορες χώρες. Η διαφημιστική καμπάνια θα ξεκινήσει σε πλήρη ισχύ τον επόμενο χρόνο, στοχεύοντας σε αύξηση στα έσοδα.

Σχετικά με τις άδειες για υδροπλάνα, ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε πως φτιάχνεται ένα πλαίσιο που θα μπορέσει να απλοποιήσει την διαδικασία για τα υδατοδρόμια, ώστε οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στα δρομολόγια. Θα ακολουθήσουν σύντομα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να γίνουν οι αδειοδοτήσεις, ώστε να είναι η χώρα έτοιμη για την νέα τουριστική χρονιά.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: