«Η αναθεώρηση του συντάγματος θα «αγκαζάρει» τις μελλοντικές γενιές, άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προετοιμασία».

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός, Ναπολέων Μαραβέγιας μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για την συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μαραβέγιας διευκρίνισε ότι πρόκειται για επιτροπή διαλόγου και όχι για κάποια επιτροπή ειδικών και είπε ότι τέτοιες διαδικασίες είναι συνηθισμένες σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

«Στόχος της επιτροπής είναι καταγράψει όσο το δυνατόν πληρέστερα τις απόψεις φορέων και πολιτών για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας, «δεν υποκαθιστά τον διάλογο στην Βουλή και τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος, κάτι που τόνισε στην επιτροπή και ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε πως στην επιτροπή συμμετέχουν πρόσωπα, που προέρχονται και εκπροσωπούν διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και χαρακτήρισε παρεξήγηση, δηλώσεις της αντιπολίτευσης που άφηναν να εννοηθεί ότι η επιτροπή υποκαθιστά θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση. «Κάθε καινοτομία, σπάνια γίνεται ασμένως αποδεκτή» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό τα μέλη της επιτροπής διαλόγου να καταφέρουν να επικοινωνήσουν σε βάθος με τους φορείς των κοινωνικών χώρων, που εκπροσωπούν, για να μεταφέρουν και να συνθέσουν τις διαφορετικές απόψεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: