Καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία, που εστάλησαν απο τις γερμανικές αρχές και αφορούν μίζες 370 χιλιάδων ευρώ για την υλοποίηση έργων του Μετρό κατά την περίοδο 2003-2007 έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς διαφθοράς. Συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας διοχετεύονταν σε πολιτικά κόμματα, μέσω τροφοδότη λογαριασμού αλλά και σε μετρητά. Δήλωση – παρέμβαση του πρωθυπουργού κάνει στην αυριανή Εφημερίδα των Συντακτών για τις υποθέσεις των σκανδάλων που βλέπουν τη δημοσιότητα.

Με μια δήλωση υψηλών τόνων ο πρωθυπουργός μέσω της αυριανής ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ παρεμβαίνει στη συζήτηση για τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα σκάνδαλα της ΝΟVARTIS, των εξοπλιστικών, της SIEMENS και του ΜΕΤΡΟ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Λειτουργούσαν με όρους μαφίας» τονίζει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι «σε ανώτατο κρατικό και πολιτικό επίπεδο είχε απλώσει τα πλοκάμια της μια συμμορία»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι : «Κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν κυριολεκτικά τα ιμάτια του ελληνικού λαού πολλά χρόνια πριν μας οδηγήσουν στην κρίση και στα μνημόνια». Επίσης επισημαίνει ότι «Η κυβέρνηση, κι εγώ προσωπικά, θα επιμείνουμε ώς το τέλος: Φως παντού, φως σε όλα!»

Η Εισαγγελία ήδη άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της εκτέλεσης και υλοποίησης έργου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος, μετά τον φάκελο που διαβίβασε η γερμανική δικαιοσύνη, για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και «χορηγίες» σε κόμματα που έφθαναν το 7% για κάθε έργο. «Πάει πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων, των θαλασσοδανείων 400 εκατομ. ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα «την πρακτική της βαλίτσας», να κάνουν μαθήματα ηθικής στη σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με αφορμή την είδηση για διαβίβαση στοιχείων από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στις αντίστοιχες ελληνικές, για μίζες στο έργο του μετρό, την περίοδο 2003- 2007, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ως πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει ότι  «οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010».

«Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς τα προηγούμενα 25 χρόνια τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας», παρατήρησε εισαγωγικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Μετά τη δικογραφία που αφορά τις παράνομες πρακτικές της Νοβάρτις ήρθε η προ ημερών κατάθεση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αυγερινού σύμφωνα με την οποία το ένα εκατομμύριο μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κ. Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε:

«Καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες τεράστιες ευθύνες τους: Ήταν οι δικές τους αθλιότητες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια».

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Ανοίγουμε τις πόρτες για κάθε έρευνα

«Ανοίγουμε τις πόρτες της εταιρείας, προφανώς θα διευκολύνουμε κάθε έρευνα που θα γίνει από τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και βέβαια προφανώς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτές είναι πρακτικές που ανήκουν πια στο παρελθόν» δήλωσε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»

«Είναι μία υπόθεση που αφορά 15 χρόνια πριν, είναι από το 2003 μέχρι το 2007, μία εποχή που από ό,τι φαίνεται η μίζα ήταν κοινή πρακτική. Και από ό,τι φαίνεται τις συνέπειες εκείνης της κακής πρακτικής την πλήρωσε πολύ ακριβά η Ελλάδα στη συνέχεια» είπε ο κ. Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η βούληση της σημερινής διοίκησης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης είναι η κάθαρση».

Σύμφωνα με τον φάκελο της γερμανικής Δικαιοσύνης, οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική κρατική εταιρία Σιδηροδρόμων Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales -που εμπλέκεται στην δικογραφία για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου- , Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Η κοινοπραξία είχε αναλάβει έργο για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Με βάση τα νέα στοιχεία ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη από την Εισαγγελία σε βάρος των εκπροσώπων των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ , οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Ιανουάριο για «δωρεές» ύψους 210 χιλιάδων ευρώ.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου-Ντίνα Τσουκαλά

Μοιράσου το άρθρο: