Για το μεταναστευτικό, την Τουρκία και τις παγκόσμιες προκλήσεις μίλησε σε κλειστό συνέδριο στο Λονδίνο ο πρώην  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε από το Λονδίνο την Τουρκία ταραξία της ευρύτερης περιοχής που με την συμπεριφορά της απειλεί την σταθερότητα. Επίσης εκτίμησε  ότι  η ΕΕ έχει αποτύχει μέχρι σήμερα στο μεταναστευτικό  σημειώνοντας ότι :

Οι μετακινήσεις πληθυσμών θα εντατικοποιηθούν και “οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος δεν θα σταματήσουν” εάν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες της φτώχειας, των πολιτικών αναταραχών, και των πολέμων” στις περιοχές εκκίνησης των προσφύγων και μεταναστών υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. “Η παροχή των ανθρώπων με καταφύγιο, υγειονομικές υπηρεσίες, ασφάλεια, έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία” είπε ο κος Καραμανλής και χαρακτήρισε αποτυχία της ΕΕ την έως τώρα προσπάθεια να εφαρμόσει μία περιεκτική και αποτελεσματική πολιτική. Επίσης, διαχώρισε αυτούς που χρειάζονται προστασία από άλλους στους οποίους οι συμφωνίες επαναπατρισμού θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά. Υποστήριξε την ύπαρξη καλά φυλασσόμενων συνόρων ενώ «χώρες όπως η Τουρκία θα πρέπει να υποχρεούνται να τιμούν τις δεσμεύσεις τους»

Ειδικότερα για την Τουρκία  ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καταδικαστικός για τον ρόλο που παίζει  στην Μέση Ανατολή αλλά και την Μεσόγειο δείχνοντας την ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

“Η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που γίνεται να ηττηθεί ο ISIS” (Ισλαμικός Στρατός).

Σε συνάρτηση με την απειλητική προσέγγιση στην Κύπρο, “η Τουρκία  αποδεικνύει ότι έχει γίνει μία αναθεωρητική χώρα με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτή την οπτική”.

Η μονομερής στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα αποσταθεροποιήσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. και θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που γίνεται να ηττηθεί ο ISIS (Ισλαμικός Στρατός). Σε συνάρτηση με την εκφοβιστική προσέγγιση στην Κύπρο η Τουρκία αποδεικνύει ότι έχει γίνει μία αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτή την οπτική.

Ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοφανή αλλαγή συσχετισμών στις παγκόσμιες δυνάμεις και τις συνέπειες που ελλοχεύουν σε αυτήν.

Οι ΗΠΑ, αν και η μεγαλύτερη ακόμη δύναμη έχει υποχωρήσει, υποστήριξε ο κος Καραμανλής, αφήνοντας χώρο για την ανάπτυξη άλλων δυνάμεων όπως βέβαια η Κίνα και η Ρωσία αλλά και μικρότερες δυνάμεις όπως το Ιράν και η Τουρκία που προσπαθούν να κερδίσουν επιρροή και ισχύ στις περιοχές τους.

“Μπαίνουμε σε μία φάση σχετικής πολύ-πολικότητας με ενσωματωμένη μη προβλεψιμότητα και αναδυόμενη αβεβαιότητα.”

Ο κος Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα ο ανταγωνισμός με την Κίνα δεν θα περιορίζεται στην τεχνολογία και το εμπόριο ενώ “οι προελάσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τελικά θα προχωρήσουν την ηγεμονία τους στην Ασία και πιθανά ακόμη παραπέρα”.

Πόλεμοι Εμπορίου και Τρομοκρατία

Ο κος Καραμανλής υπογράμμισε τον αυξανόμενο κίνδυνο για την τεχνολογική τρομοκρατία εκεί “που η εξωτερική και η εσωτερική απειλή συναντώνται”. Όσο για τη νέα μορφή πολέμου που επικεντρώνεται στο εμπόριο, ο κος Καραμανλής αναφέρθηκε στους κινδύνους που αυτοί εγκυμονούν όπως συμπίεση του διεθνούς εμπορίου και τελικά οικονομική ύφεση. “Και οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν έναν εμπορικό πόλεμο καθώς και οι δύο οικονομίες επιβραδύνονται και το αποτέλεσμα ενός ακόμη χτυπήματος μπορεί να είναι ισχυρότερο.” Τέλος ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε “οδυνηρή” την δεκαετία της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα η οποία έβαλε σε ασφυκτική πίεση τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζοντας ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. “Η νέα κυβέρνηση δείχνει την θέληση να δράσει γοργά και αποφασιστικά ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις και στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις”.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη 

Μοιράσου το άρθρο: