«Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν διαφορετικά την Ελλάδα»-Αποτίμηση των επαφών Μητσοτάκη στο Νταβός (video)

Την αλλαγή κλίματος για τη χώρα έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, σηματοδότησαν οι 17 διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού στο Νταβός με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία και επενδύσεις υπήρξε σε τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση απορριμμάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Το γενικότερο κλίμα για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό. Και θα το εκμεταλλευτούμε τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Νταβός.

Ερωτηθείς, δε, για την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Με μια πρώτη ανάγνωση μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζει απόλυτα το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και δεν νομίζω πια ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την νομική διάσταση του θέματος. Η πολιτική διάσταση εξάλλου έχει ήδη αντιμετωπιστεί με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

Τέλος, μιλώντας για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε πως «υπάρχει απόλυτη κατανόηση ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν το εδώ και το σήμερα. Και εκεί η Ελλάδα έχει βγει πολύ μπροστά, με μια φιλόδοξη ατζέντα για τη μετατροπή του ίδιου του αναπτυξιακού της μοντέλου πράγμα που συνιστά μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομο τετ α τετ και με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

«Μόλις συναντήθηκα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να επιτυγχάνει τους στόχους. Καλά νέα», έγραψε, δημοσιεύοντας φωτογραφία με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λέγοντας ότι “έκανε μεγάλη αίσθηση η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Τη θέση ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, στο περιθώριο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

“Παρακολουθούμε στενά την τραγωδία στη Βενεζουέλα, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει πλήρως τον δικό σας και θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό είναι ο λαός της Βενεζουέλας να μπορεί να εκφράζει τη βούλησή του δημοκρατικά. Γι’ αυτό ακριβώς σας αναγνωρίσαμε, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συμβαίνει υπό το ισχύον καθεστώς, το έχουν κάνει και άλλες χώρες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο Politico o Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως η Ευρωπαΐκή Ενωση έχει χρέος να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τον πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του WEF Davis Klaus Schwab, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda και την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού μετά το Νταβός είναι το Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου).

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα έχει τη στήριξη της Γαλλίας για τον πρωταρχικό στόχο του οικονομικού επιτελείου που δεν είναι άλλος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εξάλλου στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire. Στο ραντεβού αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο (smoothing mechanism).

Βασική επιδίωξη είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων, ενώ όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και o μηχανισμός για τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Σχετική είδηση: Κ. Μητσοτάκης στο Politico:Η Ελλάδα μέρος της λύσης του προβλήματος στη Λιβύη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος