Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στην ατζέντα τα ενεργειακά, οι αποκρατικοποιήσεις, η Δημόσια Διοίκηση και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Με θετικό πρόσημο αποτιμά το υπουργείο Οικονομικών, τη συνολική εικόνα των τριήμερων διαβουλεύσεων, καθώς κατεγράφη -όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές του υπουργείου- «συναντίληψη» σε πολλά θέματα.

Όπως σημείωσε κυβερνητική πηγή, σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και να έχουμε στο τέλος Νοεμβρίου μια θετική έκθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Οι πρώτες διαπιστώσεις των τεχνοκρατών από την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα ενδεχομένως να παρουσιαστούν συνοπτικά στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group.

Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία χωρίς καμία αύξηση φόρου και θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται εφέτος.

Τα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως οι διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά και το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ο διάλογος Αθήνας και θεσμών θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως.
Ως επόμενοι σταθμοί χαρακτηρίζονται η αποστολή του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν και η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου προς τα μέσα του Οκτωβρίου.

Στο Euro Working Group αναμένεται να συζητηθεί και η εξέλιξη στη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλλε η χώρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Επαφές κυβέρνησης-θεσμών: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό

Μοιράσου το άρθρο: