eurokinissi

Σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε από το βήμα της 4ης ευρω-αραβικής συνόδου ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη προκλητική ρητορική της Άγκυρας για το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και για τη στάση της Αθήνας στο προσφυγικό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη Σύνοδο, είπε ότι δεν χρειάζονται εγγυητές ή κηδεμόνες για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι ουδέποτε παραγνωρίσαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας στα ενεργειακά.

«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο.

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να τονίσει: «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας».

Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις. Αναφέρομαι στις ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας. Τόσο σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα«.

Μήνυμα Παυλόπουλου για καταδίκη της στάσης της Τουρκίας

Σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε στην Άγκυρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε να καταδικασθεί η προκλητική επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, η απάνθρωπη συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες και ο αυθαίρετος τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της ΑΟΖ.

«Έχουμε χρέος να καταδικάσουμε, απεριφράστως, την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή αυτή, η οποία προσβάλλει ευθέως την Διεθνή Νομιμότητα, τόσο λόγω της προκλητικής επέμβασής της στην Συρία και της απάνθρωπης συμπεριφοράς της προς τους πρόσφυγες όσο και λόγω του εντελώς αυθαίρετου τρόπου, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά προφανή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας -ήτοι της Συνθήκης του Montego Bay του 1982- που, όπως είναι γνωστό, είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου θα συνεχιστούν. «Είμαστε αποφασισμένοι παρά τις τελευταίες προκλήσεις, να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και ενημέρωσε  για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «κατά τη συνάντηση συζήτησαν για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα συζητήθηκαν, η αντιμετώπιση των παράνομων τούρκικων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι περιφερειακές εξελίξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.  «Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, δυστυχώς, είναι μια πάρα πολύ έκρυθμη κατάσταση. Βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία υποτίμησε το ζήτημα και η αναποτελεσματικότητα της έχει οδηγήσει σε αυτό το μπάχαλο το οποίο βιώνουμε αυτή τη στιγμή στα νησιά μας» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση μια αποτελεσματική λύση. Είναι σχέδιο! Και μέχρι τώρα, δουλεύει άψογα (εις βάρος μας)!» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Η Άγκυρα πάντως με κάθε ευκαιρία προκαλεί στο Αιγαίο όπως με την υπέρπτηση στους Λειψούς στα 24.000 πόδια αλλά και με τις παραβάσεις του FIR Αθηνών από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος.

 

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορταζ Γ. Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: