Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν ανανέωσε τελικά την παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό Oruc Reis.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες δραστηριοποίησης σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, λίγο μετά τις 9 το χθες βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, βγήκε από την περιοχή που είχε προσδιοριστεί από τη Navtex. Η 2η φάση των ερευνών είχε ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και τώρα φαίνεται ότι το τουρκικό σκάφος  επιστρέφει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ωστόσο χθες το πρωί το Oruc Reis βρέθηκε σε απόσταση μόλις 10 μιλίων από το νησί της Στρογγύλης συνεχίζοντας έτσι την τακτική των προκλήσεων.

Το θέμα πάντως της τουρκικής παραβατικότητας αλλά και των όποιων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Το Oruc Reis, είχε επίσης αποσυρθεί από το Αιγαίο λίγο πριν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ασκηθεί «διπλωματία».

Αλλά η Άγκυρα το έστειλε εκ νέου να διενεργήσει έρευνες, ενοχλημένη από τα αποτελέσματα εκείνης της συνόδου, έως χθες 29η Νοεμβρίου

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: