Οι εξελίξεις στο προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι.

Το μήνυμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως θα «βάλει πλάτη» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αν έρθει -όπως λένε- από την κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν την αξιοποίηση του βέτο στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν καταφέρει να «συμμορφώσει» την Τουρκία, ενώ θεωρούν αναγκαία με έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μπροστά στον «ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό» της Τουρκίας. Θεωρούν αυτονόητη την φύλαξη των συνόρων και χαρακτηρίζουν θετική την παρουσία των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκεί, επισημαίνουν όμως ότι δεν ειπώθηκε κουβέντα από καμία πλευρά για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της Ευρώπης, όπως το 2016.

Α. Τσίπρας: Να μην γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκείται σε ευρωπαϊκή στήριξη επικοινωνιακού χαρακτήρα μόνο για τα σύνορα και για να μετατραπεί η χώρα μας σε αποθήκη ψυχών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει άμεσα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να πιέσει ακόμα και με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης και ακόμα και κυρώσεις προς την Τουρκία για τον ωμό εκβιασμό, καθώς και δέσμευση για δίκαιο διαμοιρασμό στα κράτη-μέλη».

Στο εσωτερικό, σημείωσε κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση οφείλει «να σταματήσει επιτέλους τις τραγικές καθυστερήσεις και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κατάσταση στη Λέσβο με 25.000 ανθρώπους, συνεχιζόμενες ροές και με πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια».

Μοιράσου το άρθρο: