Ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο», θα  παρουσιάσει ο πρωθυπουργός δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης .

Η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου το 2019  θα δώσει την ευχέρεια  να αξιοποιηθούν δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης.  Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε πως θα εξαγγελθεί  ένα «ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Για την μείωση συντάξεων είπε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο πια και παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από το νόμο.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «παροχολογία» της κυβέρνησης στη ΔΕΘ  ο κ. Τζανακόπουλος  σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ οξύμωρο να χαρακτηρίζει κανείς πακέτα μέτρων κοινωνικής στήριξης ως παροχολογία. Είναι προφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει καμιά παροχολογία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν για να ελαφρυνθούν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση και η δυνατότητα αυτή μας δίνεται επειδή ακριβώς καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Υπάρχει στοχευμένη ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή οποιοσδήποτε άλλος για τις δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης και δήλωσε: «Ο στόχος που έχει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία είναι να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2022. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το 3,5% είναι ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν.

Για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκης τόνισε πως η κυβέρνηση τα σέβεται και θέλει να υπάρχουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος που θα πάρει μέρος έχει την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα.

Για «μεγάλη λαθροχειρία» κατηγόρησε ότι επιχείρησε χθες, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο θέμα του Μακεδονικού. Απέδωσε την ενέργεια του στην «αμηχανία» του να  παρουσιάσει τη θέση του ως κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός «υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος».

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό που έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική γιατί αλλάζει την εικόνα των Βαλκανίων, τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί, όπως είπε,  σύμβολο για τη φιλία των λαών και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται διμερείς και διεθνείς διαφορές.

Η κυβέρνηση σέβεται, ακούει αντιρρήσεις, διαφωνίες, διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα και υπό καμία συνθήκη να αλλάξει τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες έχει ήδη πάρει.

Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι αντιπολιτευτικές της εξάρσεις. Έκανε λόγο για  συμμαχία της με τη Νέα Δημοκρατία και παρατήρησε πως περισσότερο δυστυχείς είναι όσα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι δεν κάνουν καλό στο χώρο τους αυτού του τύπου η ταύτιση της κ. Γεννηματά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την υπόθεση σχετικά με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «έχουν περάσει οι εποχές κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις έδιναν παραγγελίες για συλλήψεις». Του συνέστησε να είναι προσεκτικός και παρατήρησε πως θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα αντί για την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.

Μίλησε ακόμα για «ύστατο εκφυλισμό», που, όπως είπε, είναι η συκοφαντία, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: