Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο νέο υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα παρέδωσε τη σκυτάλη του υπουργείου ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Εμφανώς συγκινημένος, αλλά και καταβεβλημένος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους κυρίους Βίτσα και Τόσκα για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξή τους.

«Όσοι γνωρίζουν από μετανάστευση γνωρίζουν ότι στο τέλος σε ταπεινώνει. Με αυτή τη γνώση μπόρεσα, να αντέξω στην προσπάθεια 2,5 χρόνια. Γιατί η μετανάστευση που ζούμε είναι ένα ιστορικό μέγεθος», είπε ο κ. Μουζαλας ξεκινώντας την ομιλία του, συμπληρώνοντας πως «ενώ έτρεχε η ιστορία, με έβαλαν σε αυτή τη θέση, στην οποία προσπάθησα να ανταποκριθώ. Η μόνη μου φιλοδοξία ήταν να είμαι χρήσιμος. Αυτό θα κριθεί αργότερα».

«Κάναμε μία διαχείριση κρίσης και υπήρξαν φάσεις που κάναμε διαχείριση ζημιάς» επισήμανε και πρόσθεσε: «Εφαρμόσαμε τον κανόνα που βοήθησε πάρα πολύ και είναι το κλειδί για το μέλλον, ότι προσπαθήσαμε να έχουμε ισορροπίες δικαιωμάτων».

Γ. Μουζάλας: «Ο Δ. Βίτσας δεν είναι απλά καλή επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού»

Αναφερόμενος στον διάδοχό του είπε πως «ο Δημήτρης Βίτσας αναλαμβάνει σε μία πολύ δύσκολη φάση του μεταναστευτικού», καθώς «γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του κράτους πρώτης υποδοχής».

«Ο Δημήτρης Βίτσας δεν είναι απλά καλή επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού» τόνισε.

Εξάλλου, ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γιατί το 2015 «όταν η Ευρώπη τα είχε χάσει βρήκε μπροστά και έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική στη λύση». «Αν δεν είχε βγει τότε, σήμερα δεν θα τα είχαμε καταφέρει ούτε σαν Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη. Αν αύριο κινδυνεύουμε είναι γιατί αυτό που ξεκίνησε το ’15 τώρα διακυβεύεται πάλι» τόνισε.

«Η πολιτική του υπουργείου είναι πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο Δ. Βίτσας

«Είναι ένα διήμερο πολύ έντονων συναισθημάτων, αλλά πρέπει να το εξορθολογίσουμε, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε» παρατήρησε αναλαμβάνοντας το λόγο ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης».

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: