Ο Τάσος Πετρόπουλος, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Κανείς δεν θα μείνει εκτός 120 δόσεων» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος «δίνουμε πραγματική δυνατότητα εξόφλησης. Το κεφάλαιο μειώνεται μέχρι και 54% και οι προσαυξήσεις έως και 85%. Βγαίνει μία μείωση της συνολικής οφειλής που φτάνει έως 69%» είπε, δίνοντας παράλληλα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «ελεύθερος επαγγελματίας με οφειλή 52.000 ευρώ μετά την ρύθμιση το χρέος μειώνεται σε 17.000 ευρώ και η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 182 ευρώ, ενώ με την παλαιά ρύθμιση θα έπρεπε να δίνει μηνιαία δόση 4.455 ευρώ!»

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι όσοι χρωστούν έως 20.000 ευρώ στο ασφαλιστικό τους ταμείο και μπουν στη ρύθμιση τότε ο «ΕΦΚΑ αφαιρεί την δόση από την σύνταξη» και τους αποδίδει το «υπόλοιπο ποσό». Έτσι ξεκλειδώνουν περίπου 100.000 συντάξεις σε βάθος πενταετίας σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο «επιζών σύζυγος θα λαμβάνει σύνταξη εφ’ όρου ζωής χωρίς όρια ηλικίας», ενώ για τα τέκνα της ορφανής οικογένειας δημιουργείται μια νέα διάταξη όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι τα 35 εκτός και αν έχουν αποκτήσει ασφαλιστικό δικαίωμα επειδή θα εργάζονται και συμπλήρωσε «η σύνταξη χηρείας πλέον ανέρχεται στο 70% από 50% που ήταν παλιά».

Για το ζήτημα της 13ης σύνταξης και το ενδεχόμενο να επανέλθει ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι «το θέμα εξετάζεται από όλη την Κυβέρνηση, είναι από αυτά που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Μέτρα πρόσθετα, ενισχυτικά των πολιτών, τα οποία σχετίζονται με τα δημοσιονομικά περιθώρια που διαμορφώνουμε».

Τέλος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης άφησε αιχμές για την πολιτική της ΝΔ στο ασφαλιστικό και σχολίασε με καυστικό τρόπο την πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί λαϊκισμό να μπορούμε να βελτιώνουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μη περικοπή συντάξεων, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη είπε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για 13η σύνταξη. Να τα θυμούνται αυτά οι πολίτες για να γνωρίζουν ποιες πολιτικές θα ακολουθηθούν».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: