Πιθανή είναι ολιγόλεπτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στις επτά το απόγευμα  στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που γίνεται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την ελληνική πλευρά θα τεθεί το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών, που εισέρχονται  στο FIR  Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας, αλλά και των επικίνδυνων ελιγμών, που γίνονται κατά τη διάρκεια των αερομαχιών αναχαίτισης και εγκυμονούν κίνδυνο ατυχήματος.

Και σήμερα σημειώθηκαν υπερπτήσεις τουρκικών F-16, πάνω από τα κατοικημένα νησιά Αγαθονήσι, Λειψούς, Οινούσσες, Παναγιά και Φαρμακονήσι. Συνολικά 77 υπερπτήσεις σημειώθηκαν από την αρχή του έτους . Ενδεικτικά, υπενθυμίζονται και οι αναφορές του Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατικοποίησης 16 νησιών στο Αιγαίο.

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, ήδη έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά τις προηγούμενες ημέρες , με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού. Η ασφάλεια στην περιοχή, η εξεύρεση λύσης για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα που απασχολούν.

Στις 17 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: