Λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο Υπουργός περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τις διεκδικήσεις ιδιοκτησιών από το δημόσιο. Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα έρθει προς παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και προς ψήφιση τον Μάρτιο, σχετικό νομοσχέδιο για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν –μεταξύ άλλων – και στους δασικούς χάρτες. Ο Υπουργός συνδύασε μάλιστα το ζήτημα των δασικών χαρτών με τις χιλιάδες περιπτώσεις διεκδικήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες, δίνοντας στοιχεία.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2020 ενώ ανακοίνωσε οτι η συλλογή δηλώσεων για το κτηματολόγιο ξεπέρασε το 72%.

«Δεν γίνεται να σου ζητούν τίτλους από το 1821 έτσι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ το κτηματολόγιο» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

«Η κυβέρνηση» είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης, «σχεδιάζει να αυξήσει 3,5 φορές πάνω τα κονδύλια για ενεργειακές αυξήσεις, αντί για ένα δις την επταετία.

Επιπρόσθετα σεε 10 μέρες ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους οι ιδιοκτήτες.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δήμους, θα έχουν οι ιδιοκτήτες σε περίπου 10 ημέρες, οπότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Η σχετική ρύθμιση που απαλλάσσει από πρόστιμα για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά την τελευταία πενταετία, αφορά και το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), διευκρίνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Παρασκευή θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε οι τελευταίοι να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: