ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σχετικά με τη χορήγηση δανείων στον Παύλο Πολάκη από την Attica Bank. Η τράπεζα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι άδικη η στοχοποίησή της και πως τα δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δόθηκαν με αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδας διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα συγκεκριμένα δάνεια είναι απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σε σημερινές της δηλώσεις επισημαίνει ότι πρέπει να απαντηθούν δύο ερωτήματα: με ποια κριτήρια έδωσε η Attica Bank δάνειο στον κ. Πολάκη με δεδομένο ότι το ακίνητο που έβαλε εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο και αν έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες τα εισοδήματα αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντησή του στην κα Σπυράκη τονίζει ότι «η Ν.Δ. και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του», ενώ υπογραμμίζει ότι η κα Σπυράκη στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει ότι χρωστά δάνεια 713.000 ευρώ. «Ο κ. Πολάκης, ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υποστηρίζει πως «η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, με την οποία ζητά να δοθούν διευκρινήσεις στη Βουλή σχετικά με το δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Ο κ. Γεωργιάδης ζητά, μεταξύ άλλων, να διευκρινιστεί σε πόσες περιπτώσεις έχει δώσει η τράπεζα δάνεια αντίστοιχου ποσού και αν η διαδικασία που ακολουθείται αφορά όλους τους πολίτες.

Σφοδρή κριτική άσκησε το Κίνημα Αλλαγής στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για το δάνειο που πήρε από την Attica Bank. «Ο αυτόκλητος «κήρυκας της ηθικής» κ. Πολάκης έσπευσε να εκμεταλλευθεί αδίστακτα το αξίωμα του υπουργού για να πάρει ένα μεγάλο καταναλωτικό δάνειο, που η τράπεζα δεν θα χορηγούσε σε κανέναν απλό πολίτη. Είναι αυτός που κατά δήλωσή του ως δήμαρχος είχε διπλά βιβλία», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος: Η χρηματοδότηση ήταν νόμιμη

Σύννομη με τους κανόνες που ισχύουν στην Attica Bank ήταν η χορήγηση των δύο δανείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές της Attica Bank, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην ΤτΕ κλήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης και Ιωάννης Τσακιράκης και δόθηκαν εξηγήσεις για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε ότι η χρηματοδότηση ήταν νόμιμη, έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank και το θέμα θεωρείται λήξαν.

Attica Bank: Με αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια τα δάνεια προς τον αν. υπουργού Υγείας

Η Attica Bank σε ανακοίνωσή της «αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις». Και σημειώνει: «Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας».

«Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%)».

Η τράπεζα χαρακτηρίζει άδικη της στοχοποίησή της, σημειώνοντας πως «εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει:
«…για ξεκαθαρίζουμε με τη λάσπη περί εισοδημάτων μου που τα υπολογίζουν με αλχημείες: Από τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 ήμουν στον ιδιωτικό τομέα. Έκανα 13 αιτήσεις όπως έχω ξαναπεί αλλά δεν διορίστηκα ποτέ!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: