Πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της ΔΕΗ-Η απάντηση της επιχείρησης

Για κινδυνολογία από τη Νέα Δημοκρατία  κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι “στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.” Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 90% της μετοχικής της αξίας στο χρηματιστήριο και το μερίδιο της στην αγορά από το 90% έχει πέσει στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. «Το Κίνημα Αλλαγής έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει λύση για την ΔΕΗ, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα, επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση.”Η ΝΔ δημιουργεί ψευδή εικόνα κατάρρευσης της οικονομίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές” τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΥΠΕΝ αναφέρεται επίσης σε επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αναλυτικά το ΥΠΕΝ επισημαίνει:

«Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της».

Για προσπάθεια δημιουργίας μιας «ψευδούς εικόνας κατάρρευσης» της ελληνικής οικονομίας, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση η Έφη Αχτσιόγλου. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο λόγος που το κόμμα του κ. Μητσοτάκη το κάνει αυτό είναι για να προετοιμάσει το έδαφος «για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει -σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ώστε όλα να μοιάζουν ως προδιαγεγραμμένα και αναπόφευκτα». Επ’ αυτού αναφέρει ως παραδείγματα ενδεχόμενης επιχειρηματολογίας της ΝΔ: «Η ΔΕΗ έχει φτάσει στα όρια της. Η μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίησή της. Τα δημόσια οικονομικά είναι στα όριά τους. Δεν μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνονται. Η μόνη λύση είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών: Επιδομάτων; Συντάξεων;».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε στο χτες», δηλώνει και σημειώνει πως “ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποτρέψει την επιστροφή αυτή με τη συμμετοχή του και την ψήφο του στις 7 Ιουλίου».

Ειδικότερα, σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «χτες, Τετάρτη, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν 265.059 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επίδοση- ρεκόρ από τότε που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία”.

Τονίζει πως “η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, μίας οικονομίας που επιτέλους ανασαίνει:

-με τα δημόσια οικονομικά οργανωμένα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο,

-με τα δημόσια ταμεία εύρωστα με ισχυρά αποθεματικά,

-τη χώρα να δανείζεται με το φθηνότερο κόστος δανεισμού της τελευταίας δεκαπενταετίας».

Μιλώντας στο News 2/47 ο κ. Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:«Η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με την Τρόικα συμφώνησαν το 2015, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% να πέσει στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Απίστευτο αλλά αληθινό. Και στη ΔΕΗ από το 2015 δουλεύουν για να χάσουν πελάτες», τόνισε.

«Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα ταμειακής ρευστότητας. Ακόμα μέχρι και τις εκλογές. Γι’ αυτό εμείς έχουμε μιλήσει για ένα σχέδιο σωτηρίας. Διότι στρατηγικός επενδυτής αυτή την ώρα στην ΔΕΗ δεν θα βρεθεί. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια για να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης, που έφτασαν πλέον τα 2,5 με 3 δις» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε πως «δεν αναφέρομαι στους ανήμπορούς ανθρώπους, αλλά πίσω από ρυθμίσεις για ανήμπορους έχουν κρυφτεί στρατηγικοί κακοπληρωτές«

Κίνημα Αλλαγής: «Σε τραγική κατάσταση οδήγησε την ΔΕΗ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς»

«Τα σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησε την ΔΕΗ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς, με κίνδυνο για την ίδια την επιχείρηση και για την Οικονομία», σχολίασε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «μόνο ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός και οι ανεύθυνοι υπουργοί του θα εκχωρούσαν σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς Αντάλλαγμα, το 50% των πελατών της ΔΕΗ, δηλαδή το 50% των εσόδων και κερδών της».

Επίσης, σημειώνει ότι «οι εμβαλωματικές λύσεις που επιχειρούνται δεν προσφέρουν διέξοδο και δεν θα απαλλάξουν από τις ευθύνες τους τους υπαίτιους για την απαξίωση της ΔΕΗ. Η αξία της εξαϋλώθηκε μέσα στα 5 αυτά χρόνια (από τα 2,5 δισ. το 2014, στα μόλις 300 εκ. ευρώ σήμερα)».

ΔΕΗ:Αβάσιμα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης

H ΔΕΗ τονίζει ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.

3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

5. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος