Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση για το ονοματολογικό και το συλλαλητήριο.

«H κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα και επιχειρεί να δώσει μία πατριωτική λύση», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «μία συμφωνία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες μέριμνες για την άρση του αλυτρωτισμού και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γείτονος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στη Real Νews, επισημαίνει ότι «η κυβερνητική βούληση και πολιτική για λύση του ζητήματος δεν αλλάζει από το σημερινό συλλαλητήριο, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, η ευαισθησία ενός τμήματος της κοινωνίας να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης είτε από εθνικιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, είτε από κάποιους που επιθυμούν να στήσουν πολιτικές καριέρες πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα».

Παράλληλα, καταλογίζει «ακραίο τυχοδιωκτισμό, υποκρισία και μέγιστη ανευθυνότητα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, λέγοντας ότι» υποτάσσει το εθνικό συμφέρον στη δίψα της για εξουσία και σπεύδει να μετατρέψει το συλλαλητήριο σε αντικυβερνητική συγκέντρωση».

«Όσοι διαδηλώνουν σήμερα για τη Μακεδονία, πέραν της αγωνίας τους για το εθνικό θέμα, εκφράζουν και τη ζωηρή ανησυχία τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, στο ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις Ντιμιτρόφ και Νίμιτς θολώνουν ακόμα περισσότερο την εικόνα».

«Η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει τώρα θα αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν θα αντιμετωπίζει το βασικό θέμα του αλυτρωτισμού. Δηλαδή, θα αλλάξει το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με ένα τυχόν νέο όνομα και θα στείλει τα υπόλοιπα σημαντικά στις καλένδες» τονίζει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και εξηγεί ότι έτσι «εμείς θα πληρώσουμε τοις μετρητοίς και τα Σκόπια επί πιστώσει. Ταυτόχρονα θα έχουμε χάσει τον μοχλό πίεσης που είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Αυτό θα είναι μεγάλη ήττα για τη χώρα».

«Να ξεπεράσει ο λαός τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις εκείνες που επενδύουν στον εθνικισμό», τόνισε το ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην 27η Agrotica στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τις πολιτικές δύναμεις να μην κρύβονται πίσω απο το πλήθος, αλλά να χαράξουν μια πραγματικά εθνική πατριωτική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

«Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται μια διαπραγμάτευση με τους γείτονές της. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην εθνική γραμμή. Πρέπει να βρούμε λύση, μια σύνθετη ονομασία, να «φύγουν» οι αλυτρωτικές διαθέσεις από τους γείτονες και να έχουμε μια ειρηνική συμβίωση. Τα προβλήματα της χώρας δεν είναι στα βόρεια σύνορά της, είναι στα ανατολικά σύνορα. Εκεί πρέπει να έχουμε την προσοχή μας, καθότι υπάρχει ένας εκρηκτικός Ερντογάν. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει σκέψη, ειδικά από τους πολιτικούς να ακούν τη φωνή του πλήθους, αλλά να μη κρύβονται πίσω από αυτό. Να χαράξουν την πραγματικά εθνική πατριωτική γραμμή» τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό: Δυσφορία της Αθήνας από τις δηλώσεις Νίμιτς (video)

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το συλλαλητήριο (video)

Μοιράσου το άρθρο: