Φωτό αρχείου: EUROKINISSI

Στον Πρόεδρο της Βουλής κατατίθεται σήμερα Τετάρτη το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το πόρισμα προβλέπει την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο για οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων εκείνα της δωροληψίας, της εκβίασης και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικότερα, προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:

  • Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
  • Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)
  • Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη
  • Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)
  • Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)
  • Δωροληψία υπαλλήλου (235)
  • Εγκληματική οργάνωση – συμμορία (187ΠΚ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της πλειοψηφίας αναφέρει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτές ποινικές υποθέσεις για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι συντάκτες του πορίσματος αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, λειτούργησαν ως εκτελεστικοί βραχίονες στην σκευωρία που έστησε ο πρώην υπουργός.
Επίσης αναφέρεται ότι στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας. Η πλειοψηφία ζητά ακόμη να εξεταστεί ο ρόλος που έπαιξε ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.

Σε δήλωση του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τονίζει ότι η προανακριτική ευτέλισε το Σύνταγμα και την νομιμότητα, προσθέτοντας ότι «τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου».

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ απέχει της διαδικασίας, η Ελληνική Λύση δηλώνει «παρών», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με βουλευτές που μετέχουν στην προανακριτική, κάνουν λόγο για υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis και πως η αλήθεια θα λάμψει.

Το πόρισμα θα συζητηθεί έως το τέλος Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και αναμένεται να υπερψηφίσει την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κρίνει αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί ή όχι στο ειδικό Δικαστήριο.

Σχετική είδηση: Προκαταρκτική για Δ. Παπαγγελόπουλο: Δίωξη για οκτώ αδικήματα προτείνει η ΝΔ – Δήλωσή του

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης
Πηγή: ΕΡΤ1

 

Μοιράσου το άρθρο: