«Η επιβίωση και προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνο από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» με θέμα «Η Κρίση του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο κίνδυνος της ανόδου φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων είναι πλέον ορατός κι εμείς συνεχίζουμε να υπνοβατούμε» επανέλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Κρίστοφερ Κλαρκ από το βιβλίο του για τα αίτια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε έχει αναπτύξει αναχώματα. Όταν δούμε μετά τις ευρωεκλογές τον αριθμό τους στο κοινοβούλιο θα καταλάβουμε ότι έχει ανοίξει η Κερκόπορτα», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η αρχή της Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου, συνιστά πλήρη κανόνα δικαίου (lex perfecta), ο οποίος καθιερώνεται τόσο ως γενική αρχή, όσον και με επιμέρους μορφές σε πλειάδα διατάξεων της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

«Είναι βεβαίως σχετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, έστω και με καθυστέρηση, σήμερα γίνεται ανοικτά λόγος -ακόμη και από γερμανικής πλευράς- για μετατροπή του ΕΜΣ σ’ ένα πραγματικό και αυτοτελές Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη θεσμική «αφάνεια» του Eurogroup, υπογραμμίζοντας, ότι «αποκαλύπτει ένα διόλου αμελητέο κενό του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.»

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: