Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (video)

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το νέο πρόγραμμα, φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, «Αντώνη Τρίτση»

Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.

Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ ευρώ που θα ισχύσει έως το 2023. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρόγραμμα, δίνει έμφαση σε σειρά έργων για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών με προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η υγειονομική από την πανδημία του κορονοϊού.

“Είμαστε σε διαρκή, δημιουργική συνεργασία, με τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Μαζί, σχεδιάζουμε και θα κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα βήμα-βήμα”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως επεσήμανε ο υπουργός “εντάσσουμε στο πρόγραμμα, εκτάκτως, και τις δράσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια και δημιουργία δεκάδων- χιλιάδων θέσεων εργασίας”. Επιπλέον πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών “Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις, με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες καθώς και προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος”

Εξειδικεύοντας τα έργα που πρόκειται να γίνουν σε δήμους και περιφέρειες της χώρας ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για “αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, κατασκευή έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς, όπως η ύδρευση και αποχέτευση, με την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ”. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα “ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης υδάτων καθώς και στερεών και υγρών αποβλήτων” Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα ψηφιακής σύγκλισης, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων και έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογές στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης έργα για την παιδεία, τον αθλητισμό και την ενίσχυση του τουρισμού με ανέγερση σχολικών κτηρίων και ενίσχυση της δημοτικής περιουσίας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών καθώς “βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικογένειας”.

“Απαιτείται να κερδίσουμε όλοι μαζί- κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις- το στοίχημα της στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας στην περίοδο μετά τον κορονοϊό, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,“πρόκειται για μια σημαντική, πολυδιάστατη πρωτοβουλία. Δημιουργείται ένα σχέδιο, με νέες υποδομές, νέα έργα, ώστε όλες οι πόλεις και περιοχές της Ελλάδος, να είναι ασφαλείς, βιώσιμες και με καλύτερη ποιότητα ζωής”

Για ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι “Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες , να υλοποιήσουν έργα, που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να απορροφήσουμε πόρους, που θα έμεναν αδιάθετοι, για  να χρησιμοποιηθούν, τώρα που η Ελλάδα τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος