Με τον πιο απόλυτο και αποφασιστικό τρόπο ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στον Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος, πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη διάσκεψη του Βερολίνου, του επιτέθηκε προσωπικά για την πρόσκληση του Χαφτάρ στην Αθήνα και επανέλαβε πως «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Στις προκλήσεις απαντούμε με πολιτικές δράσεις και το διεθνές δίκαιο, η χώρα θα προστατευθεί με όποιον τρόπο χρειαστεί», απάντησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η  χώρα μας σήμερα «έχει ισχυρές συμμαχίες: Έχει εξωτερική πολιτική η οποία ασκείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

«Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Γιατί κάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης που δεν θέλω να πω το όνομά του, μου είπε «ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σας». Κι εγώ του είπα «θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και από την άλλη καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Γίνονται τέτοιες ανοησίες;», είπε.»

«Την ανάγκη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό να αντιληφθεί περισσότερο η ΕΕ. Στο μέλλον η συμπαράσταση αυτή να γίνει περισσότερο ενεργή προς κάθε κατεύθυνση», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα απηύθυνε η Αίγυπτος, κάνοντας λόγο για μονομερείς παράνομες ενέργειες, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας πως επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασε ι κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν σήμερα στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τις αποφάσεις της διεθνούς Διάσκεψης στο Βερολίνο σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα. Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σ` αυτές τις επιτροπές» ήταν το σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση στην ΕΡΤ.

«Η Ελλάδα ήταν απούσα. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα» είπε το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που περιπλέκονται με την τουρκική επιθετικότητα […] η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στο «φαύλο κύκλο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών», είπε το ΚΚΕ.

«Αν μας άκουγαν από τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον θα προλαβαίναμε τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: