Ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία-Πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis(video)

Μόλις λίγες ώρες μετά από το νυχτερινό tweet αλληλεγγύης προς τη χώρα μας του Γάλλου προέδρου  ξεκίνησαν ήδη οι Ελληνογαλλικές συνεργασίες σε στρατιωτικό επίπεδο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σαφή μηνύματα συμπαράστασης του Παρισιού στην Αθήνα και τις Ελληνικές θέσεις.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Την ίδια ώρα το ωκεανογραφικό Oruc Reis στις 12:35 πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες «Σπέτσαι», «Αιγαίον», «Λήμνος», «Κουντουριώτης» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «Tonnerre» και τη φρεγάτα FS «La Fayette».

Η  άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας, δύο γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.

Στο 100% της ετοιμότητας τους παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, το οποίο, αν και έχει καθελκύσει πλέοντα καλώδια μερικές εκατοντάδες μέτρα, δεν έχει κάνει καμία έρευνα μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμιζαν με νόημα πηγές του υπουργείου Άμυνας. Η ελληνική διπλωματική αντίδραση εντείνεται και ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι όμορες χώρες και η διεθνής κοινότητα.

Ο Νίκος Δένδιας πέταξε εκτάκτως στο Τελ Αβίβ καθώς Ελλάδα και Κύπρος στηρίχθηκαν από το Ισραήλ, στο δικαίωμα τους να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους και να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επικοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ανάρτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας  για την αλληλεγγύη που επέδειξε και τόνισε: «Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει προσωρινά την γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο άμεσα τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ελλάδα.

Αύριο με τηλεδιάσκεψη, συγκαλείται, μετά από αίτημα της χώρας μας, έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε και ο  εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ,

Πολύ σημαντική κρίνεται και η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο επίσης αύριο στη Βιέννη.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, κατέστησε υπεύθυνη την Τουρκία για οτιδήποτε συμβεί καθώς εκείνη είναι που προκαλεί την κρίση και ξεκαθάρισε ότι διάλογος σε κλίμα έντασης είναι άνευ αντικειμένου.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δηλώνει πως η Άγκυρα θέλει με διάλογο να επιλύσει τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν  θα ζητήσει ιστορική συνάντηση των κρατών της Μεσογείου για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα
Ανταποκρίσεις-Ρεπορτάζ: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος