Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι πρωτοφανείς σκηνές που διαδραματίστηκαν στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απώθησε με βίαιο τρόπο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια επειδή πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς εναντίον του κ. Δένδια κινήθηκαν απειλητικά και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο προεδρεύων στην Επιτροπή Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας κάλεσε τη φρουρά, η οποία απέβαλλε από την αίθουσα τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας ζήτησε από τον Ηλ. Κασιδιάρη να εγκαταλείψει τα έδρανα και κάλεσε τη φρουρά να βγάλει από την αίθουσα τον βουλευτή. Ο κ. Μπαλαούρας, πρότεινε μομφή σε όλη την ΚΟ της Χρυσής Αυγής διότι στήριξε την ενέργεια του Η. Κασιδιάρη, η οποία και έγινε δεκτή με αποτέλεσμα την αποβολή όλης της Kοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, Δευτέρα και Τρίτη. Αύριο επίσης θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και θα αποφασίσει αν θα εισηγηθεί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες ή όχι στην Ολομέλεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου και αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Αν δεν παραστούν στην ψηφοφορία, θα θεωρηθούν απόντες και δεν θα έχουν ούτε το δικαίωμα της ψήφου.

Το χρονικό της επίθεσης – Δένδιας: Η ΚΟ της ΧΑ μιλά για πολιτική θέση αυτοδικίας

Η στιγμή του επεισοδίου με τη χειροδικία του Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, έχει ως εξής:
-Ηλίας Κασιδιάρης: Δένδια, όχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα;
-Μάκης Μπαλαούρας (προεδρεύων των επιτροπών): Σας παρακαλώ.
Να έρθει η φρουρά.
Φρουρά! Φρουρά!
Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ.
Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά! Φρουρά!
(Φασαρία στην Αίθουσα)
Έξω, έξω, έξω! Φρουρά!
Αποβάλλεται ο κύριος Κασιδιάρης.
Κύριε Δένδια, καθίστε κάτω, θα πάρετε τον λόγο.
Αποβάλλεται ο κύριος Κασιδιάρης. Αποβάλλεται.
Ησυχία. Φρουρά! Φρουρά!
Η φρουρά να βγάλει έξω τον κύριο Κασιδιάρη. Τι θέλετε και φωνάζετε όλοι;
(Φασαρία στην αίθουσα)
(Συνέχεια ομιλίας Μάκη Μπαλαούρα, προεδρεύοντος των Επιτροπών)

Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Κύριε Δένδια, καθίστε κάτω. Αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Ησυχία. Η φρουρά να βγάλει έξω τον κ. Κασιδιάρη. Έχει αποβληθεί ο Κασιδιάρης. Έξω, έξω, έξω, έξω. Μολύνετε τη Βουλή. Κύριε Κασιδιάρη, έχετε αποβληθεί. Σας παρακαλώ πολύ να εγκαταλείψετε τα έδρανα. Οι υπόλοιποι καθίστε κάτω. Διακόπτεται για πέντε λεπτά η συνεδρίαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη, ώστε να επιτρέπει στο πολίτευμα αυτό να λειτουργεί. «Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», σημείωσε.

Περιγράφοντας το βίαιο επεισόδιο, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, εξήγησε ότι κάποια στιγμή που σηκώθηκε για να εξέλθει της αιθούσης, πέρασε μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης. «Μου λέει, «πού πας ρε», κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αν λόγω της στιγμής δεν είμαι ακριβής, γυρίζω να τον κοιτάξω, και με σπρώχνει με τα δύο χέρια, λέγοντας και πάλι σήκω φύγε από εδώ ρε ή κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε: «Συνεχίζω να μην φεύγω, κινείται να μου επιτεθεί και τον μαζεύουν κάποιοι άλλοι και αρχίζουν να τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αρχίζει να πιάνει, να εκτοξεύει μπουκάλια νερά».

«Θεώρησα σωστό να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίζει, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό και τον Μάκη το Βορίδη, σχεδόν το σύνολο της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και να πετάγονται μπουκάλια, νερά και διάφορα αντικείμενα. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θεσμικό. Γιατί το πιο ανατριχιαστικό δεν ήταν οι βρισιές, που χαρακτηρίζουν τον υβριστή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι υπήρξε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, που εξηγούσε ότι η επίθεση δεν είναι μία επίθεση κάποιου που απώλεσε την ψυχραιμία του, αλλά είναι μία πολιτική θέση αυτοδικίας. Ότι «εσύ έστειλες κάποιες δικογραφίες που μας αφορούσαν στη δικαιοσύνη και εμείς δικαιούμεθα να σε χτυπήσουμε, να κάνουμε, να ράνουμε…»».

Κληθείς να σχολιάσει φράση του κ. Παπαχριστόπουλου ότι «και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να έχει μετανιώσει για τη στάση του», ο κ. Δένδιας ζήτησε να μην ερωτάται για ένα θέμα που δεν αφορά τον ίδιο αλλά τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον κ. Κασιδιάρη κ.λπ.

Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης με δήλωσή του που εξέδωσε λίγο αργότερα ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας τον «διέκοψε παράνομα και με προκάλεσε με σκαιό τρόπο, με σκοπό να δημιουργήσει βίαιο επεισόδιο, για να μην ακούει ο λαός ότι η βουλή παραδίδει την εθνική μας κυριαρχία.» Ο ίδιος απέρριψε την χειροδικία «Τον απώθησα, ως όφειλα, για να περιφρουρήσω το δικαίωμά μου να μιλάω ελεύθερα εντός κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Κατόπιν είπε αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρχικά ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε τον Νίκο Δένδια, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ανοίκειες εκφράσεις σε βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ενώ αρνήθηκε να βγει από την αίθουσα, όταν του ζητήθηκε. Εντέλει επενέβη η φρουρά και οδήγησε εκτός τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος συνέχισε εκτός αίθουσας το υβερολόγιο εναντίον του κ. Δένδια. Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο και δήλωσε ότι με ευθύνη του Ν. Δένδια και του Χ. Αθανασίου, ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε οδηγηθεί στη φυλακή με ψεύτικα στοιχεία.

Mιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντέδρασε στην προκλητική συμπεριφορά του, Νίκου Δένδια, που πέρασε από μπροστά του την ώρα που είχε πάρει τον λόγο. Επίσης, ο κ. Λαγός είπε ότι δεν αποχωρούν από τη συζήτηση στη Βουλή αν το προεδρείο δεν πει ποιο συγκεκριμένο άρθρο του κανονισμού προβλέπει κάτι τέτοιο και και δεν δικαιολογήσει επαρκώς αυτήν την απόφαση.

Απερίφραστη καταδίκη από τα κόμματα

Μετά το επεισόδιο η συνεδρίαση διακόπηκε και όταν ξεκίνησε οι βουλευτές καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη και ζήτησαν απομόνωση της Χρυσής Αυγής.

Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτήν τη συμπεριφορά.

«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.

Για ευθεία επίθεση στη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και αυτό το επεισόδιο δείχνει πως η Χ.Α. δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νεοναζιστική συμμορία που δεν διστάζει να αποκαλύψει το βάρβαρο πρόσωπο της και μέσα στο κοινοβούλιο, όπως και οπουδήποτε αλλού. Η ΧΑ πρέπει να βρει απέναντι της ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα θέσει ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό φραγμό στη δράση της. Και σε αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ξεκάθαρες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σημερινές δηλώσεις του ακροδεξιού αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Γεωργιάδη περί δήθεν κρυφής συμμαχίας της ΧΑ με την κυβέρνηση, είναι τόσο γελοίες, όσο και επικίνδυνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές» είπε ο Νίκος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήσαμε αυτό που δεν είχαμε ζήσει ως τώρα από μια απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Δένδιας χωρίς να υπάρχει πρόθεση εντάσεως» είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ζήτησε να διαταχθεί η αποβολή του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία, διότι «όλοι συνέπραξαν και ασχημόνησαν». «Το μήνυμα πρέπει να είναι, το κοινοβούλιο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του» είπε.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο Σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το Σώμα, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

«Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η βουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη», τόνισε ο Γιώργος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων καλώντας το προεδρείο της Ολομέλειας να αναλάβει τις ευθύνες του και «να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, μίλησε για «εικόνες ντροπής» και χαρακτήρισε «λεκέ, του Κοινοβουλίου», τη χειροδικία του Ηλία Κασιδιάρη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια. «Εδώ μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι για φασιστικά καθεστώτα. Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που έχουν μυαλό να απομονώσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε την επίθεση. «Κάποτε ήταν γραφικά περιστατικά που συνέβαιναν «αλλού». Τώρα οι τραμπούκοι θέλουν να δέρνουν & στην δική μας Βουλή. Δεν θα τους περάσει!» αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Κανείς δεν δικαιούται να εκπλήσσεται πλέον με την αντιδημοκρατική δράση της Χρυσής Αυγής», αναφέρει σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. «Η απόλυτη απομόνωση της Χρυσής Αυγής είναι καθήκον όλων μας. Η Δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Να θέσουμε ολοκληρωτικά εκτός νόμου την ναζιστική βία και τους εκφραστές της», τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ο Μ. Μπαλαούρας στην ΕΡΤ για τις ακρότητες του Η. Κασιδιάρη (video)
Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση του Η. Κασιδιάρη στο Ν. Δένδια στη Βουλή

Μοιράσου το άρθρο: