Προβάδισμα στη διπλωματία – Διερευνητικές επαφές Ελλάδας & Τουρκίας (video)

Δέκα ημέρες μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τους κύκλους των διερευνητικών επαφών. Στην ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι “Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς”.

Είχαν προηγηθεί διπλωματικές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος των διερευνητικών συναντήσεων. Το τελευταίο διάστημα, οι δυο πλευρές είχαν δηλώσει ετοιμότητα για διάλογο, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων των δυο χωρών, υπό την αίρεση της μη πραγματοποίησης προκλήσεων.

Για αναδίπλωση της Τουρκίας μπροστά στην επιβολή κυρώσεων, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Thema FM.

Επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μακρόν τάχθηκε υπέρ του διαλόγου “αλλά όχι με κάθε τίμημα” και τόνισε πως “η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ευρώπης”.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τρίτης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Δύο ώρες διήρκεσε η τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, Προέδρου Ερντογάν και Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ειδικό θέμα την Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες αναβλήθηκε για μία εβδομάδα λόγω Καραντίνας του Πρόεδρου Σαρλ Μισέλ από COVID 19. Ήδη έχουν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με το Παρίσι να κρατά ψηλά την σημαία των Ελληνοκυπριακών Δικαίων.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προετοιμάστηκε η Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί με την Τουρκία, με όλες τις χώρες να στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

“Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να βαδίζει το δρόμο που βαδίζει σήμερα; Δηλαδή, της επιθετικότητας απέναντι στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θέλει να βρει έναν τρόπο καλής σχέσης και συνεργασίας με την Ευρώπη;”, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, δηλώνει πως: “Είναι η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει να τερματίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες τώρα και να ξεκινήσουμε μια πιο ουσιαστική πορεία εταιρικής σχέσης. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ισχυρό μήνυμα ενότητας του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο στέλνει από την Λευκωσία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ΠτΔ πραγματοοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στην Μεγαλόνησο η οποία είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας. Η ΠτΔ απέτισε φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ βρέθηκε μαζί με τα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Με προκλητικό τρόπο σχολίασε η Τουρκική Κυβέρνηση την επίσκεψη της Προέδρου Σακελλαροπούλου στην Κύπρο και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι να καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει τον “μεγαλοϊδεατισμό της”.

Επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κ. Gysi στο Καστελλόριζο, με τον ίδιο να δηλώνει πως: “τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας καθώς η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει με την Ελλάδα την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει το σύνολο της ΕΕ να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Συνεχίζοντας πάντως την επιθετική πρακτική των NAVTEX η Τουρκία, εξέδωσε νέα μετά από Ελληνική Ναυτική Οδηγία για το νησί της Λήμνου. Ζητά παράλληλα αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου. Στενές είναι και οι στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας ΗΑΕ. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στο Επιτελείο τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, ενώ χθες οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Σούδας όπου για 15 ημέρες συνεκπαιδεύονται πιλότοι από τις δύο χώρες.

Η αναβολή και η μετάθεση

Όπως αναφέρει από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ σε ανταπόκρισή της η Ειρήνη Ζαρκαδούλα: “Την ώρα που μπαίναμε στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής, οι επαφές και τα τηλεφωνήματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι ηγέτες την ερχόμενη Πέμπτη, ένα τουιτ του εκπροσώπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έφερε τα πάνω κάτω. Λίγο μετά την ενημέρωση για την τηλεδιάσκεψη Μισέλ-Ερντογάν-Μέρκελ και χωρίς καμία υποψία για πιθανότητα αναβολής, ο Μπάρεντ Λέιτς ενημέρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναβάλλεται και θα γίνει 1 και 2 Οκτωβρίου. Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, είναι ότι ένας από τους συνεργάτες του Προέδρου στην ασφάλεια βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ο ίδιος ο Μισέλ παρότι το τεστ που έκανε βγήκε αρνητικό, θα μπει σε καραντίνα με βάση τους κανόνες του Βελγίου. Μέσα σε πέντε ημέρες ο Σαρλ Μισέλ καλείται να υποβληθεί σε δεύτερο τεστ κι εφόσον είναι και αυτό αρνητικό μπορεί να σταματήσει να είναι σε αυτοπεριορισμό. Εν αναμονή λοιπόν μέχρι την 1η Οκτωβρίου”.

Στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που μεταδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αν. Μεσογείου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδίου στην περιοχή αν αποκλειστεί η Τουρκία. Επίσης απείλησε ότι η χώρα του “δεν θα επιτρέψει καμία επιβολή, επίθεση ή παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε την διεξαγωγή μια περιφερειακή διάσκεψη των χωρών της αν. Μεσογείου στην οποία όμως είπε θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι. “Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα εγγυάται μόνιμα την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και τα ιστορικά και πολιτικά του δικαιώματα στο νησί. Το μόνο εμπόδιο στη λύση είναι η ασυμβίβαστη, άδικη, κακομαθημένη προσέγγιση της ελληνικής πλευράς.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν – Μισέλ

Στην ανταπόκρισή της από την Τουρκία η Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει ότι: “Δύο ώρες διήρκεσε η τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ Καρκελλαρίου Μέρκελ, Προέδρου Ερντογάν και Προέδρου ΕΣ Σαρλ Μισέλ. Συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να αρχίσουν διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι το σχετικό μομέντουμ που επετεύχθη για τη μείωση της έντασης και την ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δίνει πάντοτε έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Παρά τις προκλήσεις η Τουρκία δεν έκανε καμία υποχώρηση σε σχέση με την ψύχραιμη και λογική της προσέγγιση, είπε.

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόοδος της συμφωνίας για την αναβίωση των διερευνητικών επαφών και άλλων διαύλων επικοινωνίας εξαρτάται από τη σημασία των βημάτων που θα κάνει η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε επίσης ότι πιστεύει ότι μια περιφερειακή διάσκεψη, η οποία θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα μπορεί να λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις που να είναι επωφελείς για όλους.

Ο Tούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με την ευκαιρία της Διάσκεψης Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ για τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, ελπίζει να δοθεί μια νέα ώθηση, στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ και σε περίπτωση που γίνουν συγκεκριμένα βήματα με καλή πίστη σχετικά με τη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, την απελευθέρωση των θεωρήσεων και μιας συμφωνίας για το προσφυγικό, θεωρεί χωρίς αμφιβολία ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα επανέλθουν σε μια θετική πορεία.

Γερμανική παρέμβαση

Από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς, αναφέρει: “Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας και η μεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ στα ελληνο-τουρκικά.

Δύο 24ωρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το μεσημέρι βιντεο-σύσκεψη με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Επιδίωξη της γερμανικής μεσολάβησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στις αρχές Αυγούστου είχε συμφωνηθεί μεταξύ των συμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, η επιστροφή Αθήνας και Άγκυρας στις διερευνητικές διαβουλεύσεις που διακόπηκαν το 2016.

Οι διαβουλεύσεις σε αυτό το επίπεδο συνεχίζονται.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας: «Είμαστε πεπεισμένοι ως προεδρεύοντες στο Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο να φέρουμε και τις δυο πλευρές στο τραπέζι. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, έχουμε διπλωματικό παράθυρο ως το Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για διπλωματική λύση».

Ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θέλει τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν μπει στον πάγο. «Πρέπει να ειπωθεί καθαρά στην Τουρκία, ότι δεν θα υπάρξει ένταξη της χώρας στην ΕΕ», τονίζει ο Γερμανός χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ντι Βελτ. «Για την εταιρική σχέση χρειάζεται ένας τούρκος πρόεδρος που να είναι έτοιμος για αυτό. Αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμακώνει συνεχώς την ένταση είτε με εξορύξεις αερίου στη Μεσόγειο είτε με τη μετατροπή πρώην εκκλησιών σε τζαμιά».

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γιώργος Παππάς, Αριάνα Φερεντίνου, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Νίκος Μελέτης

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος