Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι. Μειώσεις από 10 έως 30% θα δουν στον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν για το 2019 πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ρύθμιση, περιλαμβάνεται στο πακέτο των ελαφρύνσεων των 910 εκατ. και προβλέπει μείωση του φόρου ανάλογη με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα σταδιακά ως το 2022 ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις.

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών»

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που ψήφισε «παρών».

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Όσο χαμηλότερη η αξία του ακινήτου τόσο μεγαλύτερη η μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το 2019. Μέγιστη έκπτωση σε ποσοστιαία βάση το 30% για αξία περιουσίας έως 60.000 ευρώ. Με πλαφόν τα 100 ευρώ. Για το υπερβάλλον ποσό, η έκπτωση του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ ανά 1.000 ευρώ αξίας περιουσίας και μηδενίζεται στις 203.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο από τους 5,9 εκατ. κατόχους ακινήτων τα 5 εκατ. θα τύχουν έκπτωσης από 10 έως 30%.

Ενδεικτικά διαμέρισμα στο Κερατσίνι. 80 τ.μ. αξίας 60.000. από 224 ευρώ φέτος ο ΕΝΦΙΑ πέφτει το 2019 στα 157.

Aκίνητο στην Κέρκυρα 100 τ. αξίας 150.000 ευρώ το εκκαθαριστικό του σήμερα είναι 370 ευρώ. 37 ευρώ λιγότερα θα είναι ο φόρος του χρόνου.

Για ακίνητο 80 τ. στην Αθήνα αξίας 212.000 ευρώ ο φόρος θα παραμείνει αμετάβλητος στα 608 ευρώ.

Τα αγροτεμάχια εξαιρούνται και το 2019 από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ελαφρύνσεις έρχονται για τις επιχειρήσεις. Αρχής γενομένης από το 2019 ο συντελεστής φορολόγησης θα μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 1% ώστε από το 29% σήμερα να φθάσει στο 25% το 2022 με τη διαφορά να αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις το 2020.

Κοινωνικό Μέρισμα

* Το συνολικό ποσό  είναι 710 εκατ. ευρώ και αφορά : 1,3 -1,4 εκατ. νοικοκυριά.

710 εκατ. ευρώ ή λίγο περισσότερα αναμένεται να δοθούν σε 1,3 -1,4 εκατ. νοικοκυριά ή διαφορετικά 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Έως τη Δευτέρα 3 του μηνός επιδιώκεται να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα ορίσει το ακριβές ύψος, αλλά και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ορίζονται οι δικαιούχοι. Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή ότι οι παράμετροι δεν αλλάζουν.

Στόχος η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου προκειμένου στις 14 Δεκεμβρίου να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους.

Το χρονοδιάγραμμα

* έως τις 3 Δεκεμβρίου

– έκδοση ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες

* 4 Δεκεμβρίου

– άνοιγμα πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων

(www.koinonikomerisma.gr)

* 14 Δεκεμβρίου

– καταβολή μερίσματος

Να θυμίσουμε ότι το κοινωνικό μερισμα είναι:

* αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης,

* δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση,

* δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και

* δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή:ΕΡΤ (Χρύσα Παπασταύρου, Ραλλού Αλεξοπούλου), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κατατέθηκε η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα-Σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (video)

Μοιράσου το άρθρο: