Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Την Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, την Πέμπτη η ψήφισή του. Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

«Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% είναι εφικτή, όπως εφικτή είναι και η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας» σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που καλείται να ψηφίσει η Βουλή. Ως εκ τούτου, είπε πως θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, που προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς έως το 2022 οι μειώσεις φόρων είναι 2,3 δισ ευρώ.

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Δημήτρης Καβαδέλλας δήλωσε «παρών» προκαλώντας έκπληξη, ακόμη και στο προεδρείο, καθώς ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης, είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη συνεδρίαση ότι «η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζει με χέρια και με πόδια» το νομοσχέδιο.

Ο προεδρεύων, Νίκος Μανιός, ρώτησε τον κ. Καβαδέλλα αν το «παρών» που εκφώνησε είναι δήλωση ψήφου της Ένωσης Κεντρώων ή δήλωση παρουσίας του βουλευτή. Μετά από λίγο, ο ειδικός αγορητής, Μάριος Γεωργιάδης, εισήλθε στην αίθουσα και δήλωσε ότι η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως έχει δηλώσει εξ’ αρχής. Ο προεδρεύων έκανε δεκτή τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη και ζήτησε να διορθωθεί το πρακτικό της ψηφοφορίας.

Τις θέσεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις κατέθεσαν νωρίτερα φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση.

Μεταξύ των φορέων που ενημέρωσαν για τις θέσεις τους, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι το πρώτο βήμα της οικονομικής ασφυξίας για την αυτοδιοίκηση και δήλωσε αντίθετος με τη «δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, εκτίμησε ότι τα υψηλά υπερπλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εξασφαλιστούν με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, και αυτό τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι κλειδί για την ανάπτυξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ζήτησε νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί τα γενόσημα φάρμακα από το clawback.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα-Πειραιά δήλωσε αντίθετος με το πολυνομοσχέδιο και κατήγγειλε περαιτέρω περικοπή των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ζήτησε οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ, να καταργηθεί ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων και να γίνει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο Μιχάλης Γιαννάκης, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε αντίθετος με το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο, με τη μείωση του αφορολογήτου και το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έκανε λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας υγείας.

Ο Γιάννης Παϊδάς, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ,  εκτίμησε ότι έρχονται νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων ενώ ο Γιώργος Γεωργακόπουλος εκ μέρους της ΓΣΕΕ είπε ότι τα νέα μέτρα οδηγούν στη διαιώνιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο Θόδωρος Μητράκος, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι οι διοικητικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και θα διευκολύνουν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, δήλωσε την αντίθεσή του με την προσωπική διαφορά για τον υπολογισμό των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου.

Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, δήλωσε θετικός με τις διατάξεις που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της ΕΝΠΕ, εκτίμησε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι νέα δοκιμασία για την αυτοδιοίκηση και κατήγγειλε πως όλα τα αποθεματικά των ΟΤΑ περνούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορούν να δίνονται με τις ορέξεις τού κάθε υπουργού.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπανδίας Πολυτέκνων, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο τη φτωχολογιά και ότι φορολογεί εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι εκπρόσωποι ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ για τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ

«Οι προθέσεις τους δεν είναι αγαθές. Όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι μπορούσαν υπερβαίνοντας τον νόμο στον ΕΔΟΕΑΠ και εμποδίζοντας την εγγραφή νέων μελών. Καταθέτω έγγραφο του κ. Πετρόπουλου στον ΕΦΚΑ που δίνει εντολή στον ΕΦΚΑ να εισπράττει χρήματα του ΕΔΟΕΑΠ και ουσιαστικά να υπεξαιρεί τις εισφορές υγείας. Έπρεπε ο ΕΦΚΑ να εισπράττει μόνο εισφορές κύριας ασφάλισης. Τα άλλα είναι χρήματα που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος και πρόσθεσε ότι «επιχειρείται η ποδηγέτηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

«Κοινός στόχος όλων των Ενώσεων Συντακτών και των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι η διάσωση, η στήριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ» είπε ο γγ της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, σημειώνοντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αγκαλιάζει όχι μόνο δημοσιογράφους και διοικητικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: