Ψηφίζεται σήμερα ο νέος εκλογικός νόμος, που καταργεί την απλή αναλογική. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να πάει σύντομα σε εκλογές, ενώ σήμερα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για νόθευση της λαϊκής βούλησης μέσω ενός καλπονοθευτικού συστήματος. Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα, ο κ.Κουτσούμπας, ανέφερε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική που είναι το μόνο σύστημα που μπορεί γνήσια να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση και πως την απέρριψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ’ τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», ενώ βασικό στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια».

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «κολοβή» την πρότασή του για απλή αναλογική, καθώς -όπως είπε-δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε ότι  «η ΝΔ φέρνει αυτήν την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων, και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.»

«Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος. Σε αυτήν την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές. Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις», τόνισε.

Επίσης, παρατήρησε ότι ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, όσο και αν προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική για το κλιμακωτό bonus. «Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δύο προτάσεις. Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα. Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος».

 

Μοιράσου το άρθρο: