Το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως επισημαίνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, η επέτειος αυτή αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για τη θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας, αποτελεί ταυτοχρόνως – κυρίως δε κατά την σημερινή συγκυρία – πηγή άντλησης διδαγμάτων και για την θεμελιώδη αξία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του Ανθρώπου όσο και αυτού τούτου του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Υπ’αυτό το πνεύμα, το νόημα της Ελευθερίας είναι ευθέως αντίθετο προς κάθε μορφής ενέργεια και συμπεριφορά, που παραβιάζει καταφώρως το Σύνταγμα και θέτει αυθαίρετους φραγμούς στην ακώλυτη άσκηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων των μελών του Κοινωνικού Συνόλου».

«Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, της Νομικής που προηγήθηκε, καθώς και όλης της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τσακίζει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, προϊόν της οποίας υπήρξε και η στρατιωτική δικτατορία». Αυτό σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τα 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η επέκταση της βάσης της Σούδας, η εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, η μεταφορά «ειδικών όπλων» στον Άραξο, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, συνιστούν αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας».

Παράλληλα, δηλώνει «περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες, που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, τα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ σε συνθήκες, που το Κόμμα έδινε παράλληλα τη μάχη ενάντια στη διαλυτική δράση τού οπορτουνισμού, η ανασυγκρότηση των οργανώσεών του, η ίδρυση της ΚΝΕ, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη».

Το ΚΚΕ, με αφορμή την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξωραΐζει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, κάνοντας λόγο για «κοινές αξίες», προσβάλλοντας ακόμη και την ιστορική μνήμη, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας». «Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ» προσθέτει.

«Οι μνήμες και τα μηνύματα που εξέπεμψε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στις μέρες μας, όπου η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι παρούσα, δημοκρατικά κεκτημένα της μεταπολιτευτικής περιόδου αμφισβητούνται, ρατσιστικές, φασιστικές και ξενοφοβικές θέσεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο, και προκλήσεις της εποχής, όπως το προσφυγικό και μία νέου είδους τρομοκρατία, απαιτούν νέες απαντήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά με ενότητα αλλά και με άμεση αλλαγή πολιτικών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δεν ήταν επίκαιρο μόνο το 1973, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα. Η ανεργία μαστίζει την κοινωνία, η παιδεία τείνει να γίνει προνόμιο μόνο των γόνων πλουσίων οικογενειών και ελευθερία δεν υπάρχει, αφού οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά έχουν βάλει υπογραφές, υποθήκευσης της χώρας στους δανειστές. Από το 2009 και εντεύθεν, αρνηθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και πεισματικά μείναμε στα ρουσφέτια, στα βολέματα και στο ίδιο νοσηρό πολιτικό προσωπικό», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.

«Οι ήρωες του Πολυτεχνείου, ζητούν από εμάς σήμερα ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και μια δημοκρατία σύγχρονη που να βασίζεται στα ελληνορθόδοξα ιδεώδη και να εμπνέεται από εκείνους με το αίμα των οποίων και τη θυσία των οποίων υπάρχει η σημερινή Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από πελατειακές συμπεριφορές, μια αξιοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα, μια Ελλάδα που να στέκεται στα πόδια της και να μη περιμένει κάθε φορά τη δόση από την κα Μέρκελ. Αυτή είναι η Ελλάδα που υπόσχεται, η Ένωση Κεντρώων στη νεολαία και αυτή την Ελλάδα θα αγωνιστούμε να κάνουμε πραγματικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόρο τιμής αποτίει η ΓΣΕΕ στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης «παρά το γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν να κρατήσουν αυτές τις μέρες κλειστές τις πόρτες ενός ιστορικού χώρου ύψιστης αντιδικατατορικής δράσης», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι, την ώρα που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους τα δυσβάσταχτα βάρη των μνημονίων, οι άνεργοι και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται και την ώρα που οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα και απαιτητά.

Η ΓΣΕΕ καλεί για συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και στην αυριανή καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

«Σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, καθώς ο κόσμος της εργασίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση και στην απόγνωση, αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το βασικό σύνθημα της νεολαίας και του λαού για: “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αποκτά επίκαιρη σημασία και περιεχόμενο», σημειώνει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Παράλληλα, καλεί τους μαθητές και τους φοιτητές, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους, «αντλώντας δύναμη και έμπνευση από την εξέγερση του Πολυτεχνείου», να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου αύριο, Παρασκευή, στις 15:30, μπροστά από την παλιά Βουλή και «να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και του ξεριζωμού των λαών».

«Οι μνήμες, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ζωντανεύουν. Οι ιστορικές ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στέλνουν επίκαιρα και διαχρονικά μηνύματα με κεντρικό αίτημα τη εθνική αυτοδιάθεση και τη λαϊκή χειραφέτηση», τονίζει στο μήνυμά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και επισημαίνει ότι, μαζί με την ελληνική κοινωνία, «με σκληρούς αγώνες, όπως και τότε, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: