Η Μαρία Ρεπούση, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για την «Γέφυρα» και το εγχείρημα διαμόρφωσης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.

Η κα Ρεπούση είπε ότι βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και μέσω της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής, να προκύψει ένα νέο πολιτικό υποκείμενο.

Σύμφωνα με την κα Ρεπούση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας του προοδευτικού χώρου και γι’ αυτό τον κάλεσε να πάρει και ο ίδιος τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Κάλεσε μάλιστα το ΚΙΝ.ΑΛ να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει, καθώς, όπως είπε, εντός του υπάρχουν δύο γραμμές.

Η κα Ρεπούση είπε πως αυτό το εγχείρημα για τον προοδευτικό πόλο έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς αιτία της κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοίταξε προς την Χριστιανοδημοκρατία και ταυτίστηκε μαζί της. Υπογράμμισε, πως δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν αγκυλώσεις, αντιστάσεις και άμυνες.

Τέλος η κα Ρεπούση αναφέρθηκε και σε ένα πρώτο «δια ταύτα» αυτής της προσπάθειας, ζητώντας την διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου για το ευρωκοινοβούλιο, που θα εκφράζει αυτές τις δυνάμεις (του προοδευτικού χώρου), ενώ υπογράμμισε ότι οι πολίτες ψηφίζουν ακροδεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ζουν σε ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

 

Μοιράσου το άρθρο: