Ρητορική casus belli από την Τουρκία- Σκληρή απάντηση-Τρέχει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο (video)

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Έντονη και η αντίδραση του ΓΕΕΘΑ καθώς κατά την είσοδο του αμερικανικού Β-52 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συμφωνίες του ΝΑΤΟ και προκλητικά παρέμειναν εντός του FIR Αθηνών.

Το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για αποκλιμάκωση- Προθεσμία ενός μήνα

Μετά τις αποφάσεις του χθεσινού άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και ζητούν από την Άγκυρα την έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης, επισείοντας δέσμη κυρώσεων, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle κάνει λόγο για επιτυχία εντός της ευρωπαϊκής οικογένεια.

“Αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΑντιNavtex και από τη Λευκωσία

Παρά την προθεσμία ενός μήνα που έδωσε η ΕΕ προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία εξέδωσε και νέα navtex, δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Με αντιNavtex απάντησε η Λευκωσία, καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή.

Γαϊτανάκι εμπρηστικών δηλώσεων

Εκτός από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι,  ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερτνογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέφερε στο προσκήνιο το casus belli, αν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια.

“Πρωτοφανής η αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Το έγγραφο επτά σημείων του Ζοζέπ Μπορέλ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Τα επτά σημεία που που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ προβλέπει:

1-Περιοριστικά μέτρα

Σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο, τα εμπλεκόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα αντιμετωπίσουν φάσμα πολυεπίπεδων κυρώσεων. Τέτοια πρόσωπα ή οντότητες θα βρεθούν αντιμέτωπα με δεσμεύσεις – κατασχέσεις – η περιορισμούς στην πρόσβαση σε προσωπικά χρηματοπιστωτικά αγαθά. Πρόκειται για επέκταση των ήδη υφισταμένων κυρώσεων που υιοθετήθηκαν για τις τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ.

2-«Μαύρη λίστα» πλοίων

Τα ερευνητικά σκάφη και τα όποια συνοδευτικά μετέχουν σε προκλητικές ενέργειες θα καταχωρούνται σε ειδικό κατάλογο, αντιμετωπίζοντας νηολογικές και άλλες συναφείς δυσκολίες το μέλλον. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται απαγορεύσεις ελλιμενισμού και υποστήριξης σε λιμένες των κρατών μελών.

3-Κυρώσεις ανά Τομέα δραστηριότητας

Εταιρείες ή φορείς που θα προμηθεύουν υλικό εξοπλισμό ή και τεχνολογία (σε Λογισμικό ή μηχανικά μέρη) τα οποία θα  χρησιμοποιηθούν σε παράνομες ενέργειες έρευνας θα αντιμετωπίζουν ογκώδη οικονομικά πρόστιμα, σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγές και στην μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων, που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα.

4-Χρηματοοικονομικές κυρώσεις

Η ήδη βεβαρυμμένη Τουρκική οικονομία θα υποστεί σοβαρότατο πλήγμα καθώς θα απαγορευθεί ο δανεισμός του Τραπεζικού και βιομηχανικού Τομέα από Ευρωπαϊκές κρατικές Τράπεζες.

5-Περιορισμοί παρεχόμενων κονδυλίων

Παρέχεται η δυνατότητα στα Ευρωπαϊκά όργανα να περιορίσουν ακόμα περισσότερο ευρωπαϊκούς πόρους που αφορούν στην προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

6-Απαγορεύσεις ταξιδίων (travel ban)

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που σχετίζονται με τις παράνομες ενέργειες.

7-Επέκταση κυρώσεων

Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τις Ευρωπαϊκές υποδείξεις δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης του καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της. Θα διαμορφωθεί «ανοικτή λίστα» καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Aλ. Χαρίτσης: Καθυστερημένη η αντίδραση της κυβέρνησης

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχασε πολύτιμο χρόνο στην διεκδίκηση κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» κι επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο. (συνέντευξη στο Mega).

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Κώστας Κωνσταντόπουλος
Κωνσταντινούπολη- Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος