Φωτό Αρχείου: (AP Photo/Emre Tazegul)

Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Ylva Johansson,  ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  Γιώργος Κουμουτσάκος, προτείνει τη συμπερίληψη ρήτρας έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την επιστολή συνυπογράφουν και τα άλλα 2 κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρος και Βουλγαρία.

Πρόκειται για πολιτική πρωτοβουλία, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων για καλύτερη αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη «πρώτης γραμμής» ενδεχόμενης έκτακτης κατάστασης ή μεταναστευτικής κρίσης.

Προτείνεται  σε τέτοιες καταστάσεις τα κράτη-μέλη που άμεσα τις αντιμετωπίζουν θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια της ευελιξίας στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης τους.

Η ρήτρα θα προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης έκτακτων μηχανισμών πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και αποκλίσεις στους τρόπους δράσης, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Θα αποτελεί μία επιπλέον ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

«Πρέπει να είναι αυτομάτως στη διάθεση και προς άμεση υποστήριξη των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο και υπόκεινται συστηματικά σε τεράστια μεταναστευτική πίεση προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα της Ένωσης. Η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αρχή του Δικαίου της Ένωσης, αρχή που εμφανίζεται 16 φορές στις Συνθήκες της ΕΕ. Η αρχή αυτή μας ενώνει».

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε για την πρωτοβουλία αυτή ότι είναι απότοκο δίκαιου προβληματισμού  των χωρών “πρώτης γραμμής” και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο υπό διαμόρφωση νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μοιράσου το άρθρο: