Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου να απορρίψει την αίτηση της 28χρονης Ηριάννας για αναστολή έκτισης της ποινής της, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα  απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχολιάζοντας ως περίεργο το ότι ενώ η Ηριάννα τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί δεν μπόρεσε να λάβει το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το οποίο λαμβάνουν ακόμα και  καταδικασθέντες σε πολυετείς ποινές για εμπόριο ναρκωτικών. «Οι πολίτες απαιτούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά» τόνισε, ενώ παράλληλα καταδίκασε τα επεισόδια και τις φραστικές επιθέσεις σε βάρος των δικαστών έξω από το Εφετείο λέγοντας πως ζημιώνουν την προσπάθεια της Ηριάννας, καθώς, όπως είπε, και «οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Η απόφαση «αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη» είπε ο κ. Κοντονής αναπτύσσοντας το σκεπτικό του κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Και τούτο διότι, πρώτον η στάση της αιτούσας, αυτής της κοπέλας η οποία έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, καθόλο το χρόνο της υποδικίας της, ήταν απολύτως υποδειγματική, αφού τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα, τα οποία της είχαν επιβληθεί. Δεύτερον, η ίδια σεβόμενη το δικαιϊκό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία που της παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την άρση συγκεκριμένων περιοριστικών όρων οι οποίοι εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως την άρση απαγόρευσης της δυνατότητας που είχε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Και το τρίτον, είναι ότι οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και άλλες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, τέτοιο ευεργέτημα δεν μπόρεσε να πάρει ούτε από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση ούτε από το δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε σήμερα», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες και καταδικαστέες» τις «ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης – βιαιοπραγίες και λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που συγκρότησαν τη σύνθεση του δικαστηρίου – είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και τούτο γιατί όχι μόνο δυσφημούν την προσπάθεια και τον αγώνα που κάνει αυτή η κοπέλα να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, και την προσπάθεια που κάνουν οι νομικοί της συμπαραστάτες, να πείσουν περί της βασιμότητας των νομικών και των πραγματικών γεγονότων και ισχυρισμών τους οποίους αναπτύσσουν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά και γιατί πάνω από όλα και οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Οπως είπε, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης η οποία θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο, με άλλη σύνθεση.

«Θέλω λοιπόν να πω ότι όπως διατύπωσα τη δυσάρεστη έκπληξη γι΄αυτή την απόφαση άλλο τόσο δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε αυτά τα γεγονότα τα οποία στρέφονται κατά δικαστών, που μπορεί κατά την κρίση του ενός ή του άλλου, να έχουν κάνει λάθος αλλά που δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία και το δικαίωμα της εύρυθμης λειτουργίας και των δικαστηρίων η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο», κατέληξε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: