Η χώρα κάνει το τελικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων για τις πτήσεις εξωτερικού, από την Τετάρτη.

Προανήγγειλε, επίσης, πως μέχρι αύριο θα γίνει γνωστό ποιες χώρες θα μπορούν να στέλνουν τουρίστες στη χώρα μας και ποιες όχι.
Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο στην αναζήτηση εισιτηρίων από το εξωτερικό, σύμφωνα και με ξένα δημοσιεύματα. Και πρόσθεσε ότι αύριο υπογράφεται στην Κω συμφωνία στρατηγικής σημασίας για τον Τουρισμό, με την TUI, που δίνει προτεραιότητα στη χώρα μας ως ευρωπαϊκό προορισμό. Συνεχίζοντας ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Aπό μεθαύριο θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

Φαινόμενα χαλάρωσης δεν είναι επιτρεπτά, τόνισε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος στον τουρισμό, τόνισε πως το σχέδιο είναι να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, η ιχνηλάτηση και όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες που προβλέπονται.

Σε ότι αφορά τα λοιπά θέματα της επικαιρότητας ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στις αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

Επανέλαβε ότι πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια ο κ. Τσίπρας για το αν γνώριζε ή όχι για όλα όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Παππά. Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά ζητά πολιτικές απαντήσεις από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Το θέατρο του παραλόγου που έστησε με τον κ. Παππά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την προτροπή του κ. Τσίπρα να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για να συμπεριλάβει και τον ίδιο, ας αφήσει στην άκρη τους παλληκαρισμούς. Η σιωπή του διευρύνει το «πολιτικό κατηγορητήριο» στις συνειδήσεις των πολιτών.

Σε ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την υπόθεση Novartis, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε  ότι αναδεικνύονται δύο μείζονος σημασίας ζητήματα:

Πρώτον, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρθηκε για το πραγματικό σκάνδαλο, δεν προχώρησε στην τεκμηρίωσή του και δεν έκανε τίποτα για την αποζημίωση του Δημοσίου. Αντίθετα, αναλώθηκε σε μια επαίσχυντη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών της αντιπάλων, χωρίς κανένα στοιχείο.

Δεύτερον, δικαιώνεται πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που -από το 2018 μιλώντας στη Βουλή – υπογράμμιζε την ύπαρξη σκανδάλου και κατήγγελλε την τότε Κυβέρνηση ότι σκόπιμα στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση και αδρανεί ως προς το πραγματικό σκάνδαλο.

Σήμερα, μετά την εγκληματική αδράνεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, καθώς αύριο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με κρίσιμα νομοσχέδια να βρίσκονται επί τάπητος.

Επανέλαβε  ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.

Εκτενείς ήταν τέλος οι αναφορές του για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας

Ανάμεσα στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, επισημαίνονται τα εξής:

1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση.

2ον. Τα κεφάλαια κίνησης που παρέχονται μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

3ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.

4ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ.

5ον: Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, η οποία επεκτείνεται και για τον Ιούνιο.

6ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

7ον. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

8ον. Η γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

9ον. Η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές και σε είδη εστίασης που παρέμεναν στον υψηλό συντελεστή.

10ον. Η εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Για το σκοπό αυτό δρομολογήθηκαν ήδη και προχωρούν παράλληλα δύο προγράμματα: Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021» και το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Συνολικά διατίθενται 60 εκ. ευρώ -30 για κάθε πρόγραμμα- και προβλέπεται να καλυφθούν 550 χιλιάδες συμπολίτες μας».

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: