(EUROKINISSI)

Ενισχύεται ο κλοιός ασφαλείας σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να εκβιάσει την Ευρώπη. Aρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού, ταξιδεύει για τη Λέσβο όπου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη διαμονή των οικογενειών που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια μετά την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες θα κρατηθούν σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα. Μηδενικές ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου από χθες τα μεσάνυχτα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα και εγρήγορση είναι η αστυνομία, ο στρατός και το λιμενικό, ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός «μέχρι στιγμής υπάρχει ορατό αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει, μας δίνει το έναυσμα να προσπαθήσουμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε ότι οι μετανάστες το πρωί βάζουν μπροστά τα γυναικόπαιδα ενώ το βράδυ στην πρώτη γραμμή μπαίνουν ομάδες ανδρών, οι οποίοι προσπαθούν να μπουν στη χώρα.

Σε Μυτιλήνη και Σάμο, σε ειδικούς χώρους, κρατούνται όσοι έφτασαν το τελευταίο διήμερο από τα τουρκικά παράλια, καθώς δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτημα, για την χορήγηση ασύλου.

Εν τω μεταξύ, αρματαγωγό πλοίο μεταβαίνει αυτή την ώρα στη Λέσβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή των οικογενειών που πέρασαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και έπειτα.

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιούνται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), κατά μήκος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης.

«Υπάρχει ετοιμότητα και αυξημένη επιτήρηση από το Λιμενικό με ένα μεγάλο αριθμό σκαφών και από το Πολεμικό Ναυτικό και από τη δύναμη της Frontex σε όλο το μήκος των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων, τα οποία θα το λέμε συνέχεια δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της ΕΕ» τόνισε στην εκπομπή «Από τις 6» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός. «Μέχρι στιγμής υπάρχει ορατό αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει, μας δίνει το έναυσμα να προσπαθήσουμε ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, αρματαγωγό πλοίο μεταβαίνει αυτή την ώρα στη Λέσβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή των οικογενειών που πέρασαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και έπειτα. Είναι περίπου 500 άνθρωποι.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από τις Καστανιές νοτιότερα, μεταξύ Κήπων και Δέλτα του Έβρου επειδή υπάρχουν πιο εύκολα ανοίγματα.

Στη συνοριογραμμή στις Καστανιές υπήρξε τη νύχτα σχετική ηρεμία όπως μετέδωσε από τον Έβρο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βασίλης Πρεμίδης, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των συγκεντρωμένων μεταναστών και προσφύγων έχουν παρουσιάσει μείωση, ενώ χθες έγιναν χιλιάδες αποτροπές. Ανέφερε ακόμη ότι αστυνομία και στρατός ενισχύονται και ανασυντάσσονται, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες κινούνται νοτιότερα, καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να περάσουν από τις Καστανιές, προσθέτοντας ότι υπάρχει πίεση στην περιοχή Πέπλου, στην περιοχή των Φερών της Αλεξανδρούπολης και στην περιοχή του Δέλτα, ενώ υπάρχουν και πολλοί που επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη και στις περιοχές απ’ όπου ξεκίνησαν.

Σήμερα στη συνοριακή γραμμή στις Καστανιές υπάρχει ηρεμία, καθώς έχουν φύγει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που είχαν μεταβεί εκεί τις προηγούμενες ημέρες. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι έχουν μετακινηθεί νοτιότερα.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου από την Ανδριανούπολη μετέδωσε ότι από χθες υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση με μεγάλα πούλμαν στο Παζάρ Κουλέ, όπου ήταν γεμάτα με μετανάστες και πρόσφυγες και τους μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες τους μεταφέρουν νοτιότερα του Έβρου σε σημεία απέναντι από την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, αποθαρρύνουν τους χιλιάδες εγκλωβισμένους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής προς Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη.

Σχετική είδηση: Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα-Συνεχείς προσπάθειες παράνομης εισόδου (video)

Μοιράσου το άρθρο: