Σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, τέθηκε η σορός του Δημήτρη Χριστόφια, του πρώτου αριστερού Προέδρου της Κύπρου. Στην κηδεία θα παραστεί ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Κύπρο. Ο Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Νωρίτερα, είχε επισκεφθεί το στρατόπεδο Σταυριανάκου, όπου βρίσκεται η ΕΛΔΥΚ.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε η κυπριακή Προεδρία για τον Δημήτρη Χριστόφια, και στη συνέχεια, με τον κ. Αναστασιάδη αναχώρησαν για τον Στρόβολο, προκειμένου να παραστούν στη νεκρώσιμη ακολουθία του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τα γραφεία του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, όπου τον υποδέχθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού.

Αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά».

Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κύπρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 5 το απόγευμα  στον Στρόβολο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Γιάννης Φασουλάς
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: