Σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βρυξέλλες την Τετάρτη

Σημαντικές επαφές θα έχει σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν. Στη δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα ακόμη σταθμό της προσπάθειας για ενδυνάμωση των συμμαχιών ως αποτρεπτικό ανάχωμα απέναντι  στην τουρκική προκλητικότητα και αναθεωρητισμό θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον Προέδρο Μακρον, με το Παρίσι να  έχει στείλει ηδη τα μηνύματα του τόσο με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών που χαρακτήρισε άκυρα τα τουρκολυβικα Μνημόνια αλλα και με την ενίσχυση της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο με επικεφαλής το αεροπλανοφορο  Σαρλ Ντε γκώλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές συναντήσεις. Η πρώτη που αφορά στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο έχει διευρυμένη ατζέντα. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και θέματα που αφορούν στην Ευρώπη: το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της προοπτικής διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων, πέρα από τα υπόλοιπα διμερή θέματα που αφορούν στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.

Ως προς τη δεύτερη συνάντηση, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επικεφαλής κράτους της ΕΕ για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, το οποίο θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος