Στη Σιγκαπούρη μεταβαίνει την προσεχή Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την επομένη (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου) θα βρίσκεται στο Χονγκ- Κονγκ.

Και στις δύο πόλεις, ο υπουργός θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12- 13 Οκτωβρίου).

Στο Μπαλί, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιθανό να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα τεθεί το θέμα του προϋπολογισμού και κατ΄ επέκταση το θέμα των συντάξεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θέσει και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ το οποίο αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, αναφέρεται πως μέρος του «μαξιλαριού» διαθεσίμων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την προεξόφληση ακριβών δανείων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να υπάρξει σύγκλιση για το υπερπλεόνασμα για το 2019. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποδείξει ότι το υπερπλεόνασμα θα είναι υψηλότερο κι από αυτό του προσχεδίου, ώστε να υπάρχει χώρος για περαιτέρω αύξηση του ποσού που θα δοθεί για επίδομα στέγασης το 2019.

Τις επόμενες ημέρες το Ταμείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: