Σε Βερολίνο και Βιέννη ο Πρωθυπουργός- Αλληλεγγύη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας (video)

Διήμερο έντονης διπλωματικής κινητικότητας  από την ελληνική πλευρά αλλά και από τον Ταγίπ Ερντογάν. Συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για το μεταναστευτικό θα έχει ο πρωθυπουργός μέσα στο επόμενο 48ώρο. Επίκεντρο στη δεύτερη του τρέχοντος εξαμήνου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός συναντάται στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει αλληλεγγύη και υποστήριξη στην Ελλάδα.

“Η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη αλληλεγγύη σ` αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνειδητά προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος” είπε ο κ. Κουρτς και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία.

“Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, μόνο αν η Άγκυρα τερματίσει τις πολιτικές εκβιασμού”, δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.

Λίγες ημέρες μετά τη μετάβασή του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να διεθνοποιεί το ζήτημα, αναδεικνύοντας δύο στοιχεία.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τα σύνορα της χώρας από κάθε παράνομη είσοδο και δεύτερον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί συνειδητά μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των συμφερόντων της.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο επιμερισμός των βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξεύρεση οριστικής λύσης για την κοινή πολιτική ασύλου, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και χρόνια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών, καθώς, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου θα είναι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει:

  • Στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Στην ανάγκη υιοθέτησης νέας Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με αιχμή το άσυλο.

Η ατζέντα της ‘Ανγκελα Μέρκελ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Νίκος Παππάς οι προτεραιότητες για την Γερμανίδα καγκελάριο είναι:

  • Ομαλοποίηση στον Έβρο και στο Αιγαίο
  • Εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε- Άγκυρας
  • Αλληλεγγύη στυην Ελλάδα
  • Επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στην Τουρκία

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities».

-Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ‘Ανγκελα Μέρκελ.

-Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Το πρόγραμμα την Τρίτη 10 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.

-Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αύριο στις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, θα γίνει στις Βρυξέλλες η συνάντηση ηγετικού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η συνάντηση δρομολογήθηκε από την Άγκυρα και έγινε δεκτή από τις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ.

Σαρλ Μισέλ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν και Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν για όλο το πλέγμα των θεμάτων που περιβάλουν τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση σε μεταναστευτικό, ασφάλεια, σταθερότητα στην περιοχή και κρίση στη Συρία.

Αβέβαιο θεωρείται ακόμη κι αν θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από οποιαδήποτε πλευρά καθώς ακόμη και αν υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας αυτό θα πρέπει να το επεξεργαστούν οι διπλωμάτες όλων των κρατών μελών και να δοθεί απάντηση και απόφαση αποκλειστικά από τους ηγέτες.

Ωστόσο το “παζάρι” του Ερντογάν έχει πολλαπλούς στόχους:

  • πακέτο άμεσης χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό,
  • -νέο πακέτο αυξημένης χρηματοδότησης για μετά την αποπληρωμή των €6 δις. (τέλος 2020),
  • προώθηση της τελωνειακής Ένωσης,
  • -κατάργηση των θεωρήσεων (visas)
  •  υποστήριξη στη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της Συρίας
  • και αναγνώριση της προσφοράς του στο προσφυγικό ως ισχυρή ρητορική ενίσχυσης της εικόνας της χώρας του ως τουριστικού προορισμού.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Νίκος Παππάς
Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος