Σε εξέλιξη είναι στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών αλλά και την κατάργηση του ασύλου. Απερρίφθη, κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, και συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας απελπισμένα προσπαθεί να κρατήσει στην καρέκλα της, την εκλεκτή του κυρία Θάνου. Τα ίδια τα λόγια της εκλεκτής του, όμως, του δίνουν την καλύτερη απάντηση», απαντούν κυβερνητικές πηγές σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν την εξής δήλωση της Βασιλικής Θάνου: «Τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε «προϋπάρχουσα συναλλαγή»».

Την αρχή του τέλους για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προδιαγράφει το διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια, σύμφωνα με τη ΝΔ. Έτσι, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να γίνει πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε σε «δίλημμα κυβερνησιμότητας ή διάλυσης των ΟΤΑ» , προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση σε χαοτικές καταστάσεις.

«Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά δήμαρχος και περιφερειάρχης να παίρνει το 50% συν μία των ψήφων και να μην έχει πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο και την περιφέρεια. Τον χειμώνα που έρχεται ο εκλογικός νόμος απλής αναλογικής θα πάρει τέλος. Και να έρθετε να φτιάξουμε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα εξασφαλίζει και την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η κόντρα συνεχίστηκε στη Βουλή και για την κατάργηση του ασύλου.

Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων.

«Για δύο λόγους η κυβέρνηση σήμερα μπορεί να φέρει τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 64 η οποία είναι πλήρως συνταγματική. Ποιοι είναι αυτοί οι δύο λόγοι. Πρώτον το άρθρο 16 για να κατοχυρώσει ακριβώς την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία. Γιατί σήμερα έκνομες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός των ιδρυμάτων περιορίζουν αυτήν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία. Και ο δεύτερος λόγος, το άρθρο 25/1 του συντάγματος. Γιατί το κράτος, κυρίες και κύριοι, έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την προστασία στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Για «προκάλυμμα καπνού», έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι στα πανεπιστήμια γεννιούνται οι ανατρεπτικές ιδέες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ καταδίκασε τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για ωμές παρεμβάσεις και αλλοίωση της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά διεφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άσυλο και για το ασυμβίβαστο που ορίζεται για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, καταλογίζοντας στα δύο μεγάλα κόμματα υποκρισία και λέγοντας ότι «έχουν κάνει κουρέλι το αστικό δίκαιο που υπερασπίζονται», ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για το άσυλο.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για συνταγματική παραβίαση δημοκρατικών αρχών.

Κατά και των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας ετάχθη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «είναι εξόχως πολιτικά και όχι νομικά τα ζητήματα που ετέθησαν».

Από νωρίς το πρωί, φοιτητές στα Προπύλαια διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ που προβλέπει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

 

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: