Σημαντικές αλλαγές που καλύπτουν όλο το εύρος της δημόσιας ασφάλισης προβλέπει το προσχέδιο του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που τίθεται, εντός της ημέρας σε δημόσια διαβούλευση.

Οι κύριες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αναδρομικά από 1.10.2019 και από αυτήν την ημερομηνία θα καταβληθούν όποιες αυξήσεις προκύπτουν.

Στα 104 άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, νέο σύστημα εισφορών για μη μισθωτούς, κατάργηση της διπλής εισφοράς για τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Στις νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται χριστουγεννιάτικο μπόνους σε ασθενείς ομάδες συνταξιούχων, αυξήσεις σε πέντε δόσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους και προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση επικούρησης και εφάπαξ για αγρότες και άλλους κλάδους.

ΣΥΡΙΖΑ: Αφαιρείται από τους συνταξιούχους εισόδημα ίσο με μία σύνταξη το χρόνο

«Με επικοινωνιακό θόρυβο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να θολώσει την πραγματικότητα και καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους» σχολίασε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό, τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά που δόθηκαν το 2019, ενώ το 90% τον ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%.

«Από θέση ευθύνης και προς ενημέρωση των πολιτών επαναλαμβάνουμε: Για τις συντάξεις: Mε το νέο ασφαλιστικό, τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά που δόθηκαν το 2019. Μέρος αυτού του μικρότερου ποσού θα δοθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις για λίγους των ανώτερων κλιμακίων, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις. Η 13η σύνταξη καταργείται αφαιρώντας εισόδημα ίσο με μία σύνταξη το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τις εισφορές: Με το νέο ασφαλιστικό, το 90% τον ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%. Συγχρόνως θεσμοθετείται ένα απολύτως άδικο σύστημα κλάσεων όπου ένας επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνει τα ίδια με έναν που έχει 70.000 ευρώ το χρόνο», αναφέρει στη δήλωσή της.

πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Κ. Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: