Βουλή: Υπερψηφίστηκε από τις επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο (video)

Array

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του συνεχίζεται επί των άρθρων. Αύριο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη. 

Tο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, θα ψηφιστεί σήμερα ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός στην κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με νομοτεχνική βελτίωση που καταθέτει απόψε στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην Oλομέλεια.

Με τροπολογία που εισηγήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, προβλέπεται συμμετοχή του υπηρεσιακού γραμματέα στη σύνθεση των συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Ειδικότερα, επανακαθορίζεται η συγκρότηση του ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων και του συμβουλίου επιλογής προσωπικού και προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτά του υπηρεσιακού γραμματέα, όταν η προς πλήρωση θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης αντίστοιχα ανήκει σε υπουργείο.

Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, με διατάξεις που αφορούν την οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Η διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου, με την οποία καθιερώνεται αναδρομικά το ασυμβίβαστο σε βάθος 5ετίας, των μελών της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με «οποιαδήποτε προηγούμενη κυβερνητική ιδιότητα» και με την οποία οδηγείται σε παραίτηση η πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Βασιλική Θάνου, πυροδότησε το κλίμα.

Την απόσυρση της διάταξης που επιβάλλει το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της επιτροπής Ανταγωνισμού με θέσεις και αξιώματα του κυβερνητικού επιτελείου ζήτησε η Βασιλική Θάνου, κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Η κ. Θάνου έκανε λόγο για αντισυνταγματική, «φωτογραφική» διάταξη και υποστήριξε ότι ενδεχόμενη απομάκρυνσή της θα μπλοκάρει κρίσιμες έρευνες της Επιτροπής.

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι η διάταξη εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο και επέμεινε ότι ήταν παράνομος ο διορισμός της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είναι άκρως φωτογραφική η διάταξη. Πιο φωτογραφική δεν μπορούσε να είναι. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται και από το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο και από το Σύνταγμα», υποστήριξε η κ. Θάνου.

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, που χαρακτήρισε υποκριτικές τις ενστάσεις του κ. Τζαβάρα για το πρόσωπο της κ. Θάνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι, βάσει της ενωσιακής νομολογίας, σε περίπτωση που αλλάξουν οι όροι ή ο τρόπος επιλογής των μελών της, είναι απαραίτητο, για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης της θητείας τους, να υπάρχει μεταβατική διάταξη.

Την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τζαβάρα για «κοσμοπολίτικο πιθηκισμό» η οποία τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη και να διαγραφεί από τα πρακτικά.

Mιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που συζητούν το διυπουργικό νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε: «Δεν θα εγκατασταθούμε στα πανεπιστήμια στη θέση των ταραχοποιών. Δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένστολους φοιτητές η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πρέπει να προστατεύεται από μόνη της, όχι με καταδρομικές επεμβάσεις».

Επιπλέον, σχετικά με την κατάργηση της απόφασης για την ίδρυση τμήματος νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για τη λειτουργία της σχολής» και επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα Πάτρας».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει.

“Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές”, απάντησε ο υπουργός.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέδιο άλωσης του κράτους και για στελέχωση του Δημοσίου από το Μητρώο στελεχών της ΝΔ.

Ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας, χαρακτήρισε το ν/σ, το Κίνημα Αλλαγής.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, ανέφερε το ΚΚΕ.

Το κράτος πρέπει να στελεχωθεί χωρίς κομματικά κριτήρια, σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ένα λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος, τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος