Σήμερα η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου-Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η ευημερία με οικολογικό πρόσημο (video)

Συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το κοινοτικό δίκαιο, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που γίνεται. «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε. Ανέφερε, ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».
Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.
«Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός -ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα θύματα της τραγωδίας της Μαρφίν που συνέβη ακριβώς πριν από δέκα χρόνια και που χαρακτήρισε “εγκλημα δίχως τιμωρία”- παρέπεμψε στις προγραμματικές του δηλώσεις όπου είχε αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Είχα επισημάνει τότε ότι η χώρα μας, δυστυχώς, υστερεί και στους δύο αυτούς τομείς. Απόδειξη: Δεκάδες επενδύσεις οι οποίες βαλτώνουν στα δίκτυα της γραφειοκρατίας και της νομικής αβεβαιότητας. Είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά, η άναρχη δόμηση, τα σκουπίδια, εξακολουθούν να μας πνίγουν, κατατάσσοντάς μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτούς τους κρίσιμους δείκτες περιβαλλοντικής υπευθυνότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι νέες διατάξεις για το περιβάλλον ταυτόχρονα αποτελούν και προωθητικούς βατήρες για μία γρήγορη και κυρίως βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία όπως εκτίμησε, «θα κληθεί να αμβλύνει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της επόμενης ημέρας και να ξαναφέρει την Ελλάδα σε μια τροχιά προόδου και στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, κινείται σε τρία πεδία: Τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Και τέλος την αλλαγή προτύπου για την επεξεργασία και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων.

«Τα στάδια για την εξέταση και οι χρόνοι για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών εναρμονίζονται στο εξής με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια αίρονται. Οι σχετικές αιτήσεις θα εγκρίνονται και θα απορρίπτονται σε διάστημα τριών έως πέντε μηνών, αντί των έξι έως οκτώ ετών που διαρκούν σήμερα, και αν οι μηχανισμοί της Δημόσιας Διοίκησης καθυστερούν, τότε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αδειοδοτήσεων» είπε.

Προσέθεσε ότι με την ίδια στόχευση η ισχύς των αδειών επεκτείνεται από τα 10 στα 15 χρόνια, η ανανέωσή τους γίνεται πιο απλή και πιο γρήγορη, και η ίδια αναπτυξιακή λογική διέπεται και από την έκδοση αδειών ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.

Ως προς τη συζήτηση για τις περιοχές Natura, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι δημιουργήθηκε ένταση στη Βουλή «η οποία καλλιεργήθηκε τεχνητά για να κρύψει την ένδεια επιχειρημάτων, αλλά και τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης». Και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκπονεί για κάθε τόπο ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Έτσι εμπλέκεται στη διαδικασία το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν νομίζω ότι κάποιος σε αυτήν την αίθουσα μπορεί να αμφισβητήσει την περιβαλλοντική του ευαισθησία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τα σχέδια περιοχών που είχαν εξαιρεθεί με αυτό το ενδιαφέρον εφεύρημα περί οικιστικών πυκνώσεων, θα αναρτηθούν εκ νέου και όλη η διαδικασία θα κινηθεί, και πρέπει να κινηθεί, στο πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, όπως ξέρετε, έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο τρίτος άξονας του νομοσχεδίου αφορά πλαστικά, απόβλητα, τόσο τη μείωση του όγκου στην πηγή όσο και τη μετέπειτα διαχείρισή τους. Σύμφωνα με αυτόν, από την 1η Ιανουαρίου του 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με μοναδική εξαίρεση τις βιοδιασπώμενες σακούλες. Απλουστεύονται παράλληλα διαδικασίες για τα αστικά λύματα, τα αδρανή υλικά από κατασκευές, τα αστικά απόβλητα.

«Είδα ότι αν και το ζήτημα αυτό και το νομοσχέδιο συζητείται εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση το θυμήθηκε τις τελευταίες μέρες. Πότε μιλάει για ελλειμματική διαβούλευση και πότε για δήθεν καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Απαντώ, λοιπόν, ότι η διαβούλευση υπήρξε εξαντλητική. Οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών -αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο- βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο από τον περασμένο Οκτώβριο. Ενώ ανά δίμηνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συναντούν τον υπουργό. Το ίδιο το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη Φεβρουαρίου» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Προσέθεσε ότι η σχετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους δασικούς χάρτες έχει καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επενδυτές σήμερα περιμένουν 6 έως 8 χρόνια για μια περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις και τη διαδήλωση που έγινε έξω από τη Βουλή, ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε ένα σύνθημα που υπήρχε σε αφίσα και κατήγγειλε “οικολογικό πραξικόπημα”.

«Δεν ξέρω τι να πω. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε φθαρμένα συνθήματα. Σε αυτά, εξάλλου, έχει απαντήσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πρωτοφανής παράλυση σε όλο το ζήτημα που αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Οι παγωμένες επενδύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ θα μπορούσε πραγματικά να ταιριάζει η έκφραση “όχι άλλο κάρβουνο” παρακαλώ, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης συνόψισε σε μια φράση ως σημαντικότερο άξονα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής κυβερνητικής πολιτικής την «πλήρη απολιγνιτοποίηση» μέχρι το 2028 και ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από την αντιπολίτευση για το θέμα αυτό.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική για να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και για την Πελοπόννησο. Και η απεξάρτηση από το ρυπογόνο λιγνίτη θα γίνει -όπως είπε- το θεμέλιο για μία νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές.

«Η μετατροπή της πράσινης οικονομίας σε ατμομηχανή ανάπτυξης αποτελεί λοιπόν συνεχή και συνεπή επιλογή μου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάθεση 24 νομοτεχνικών βελτιώσεων, που “αφορούν κυρίως την ενέργεια αλλά και το περιβάλλον και λαμβάνουν υπόψη τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής”.

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα για την υποβάθμισή της προστασίας του περιβάλλοντος

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την παρέμβαση της στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Περιβάλλοντος κάνοντας μνεία στη θλιβερή επέτειο των 10 χρόνων από τη τραγωδία της Μαρφίν.κι απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε πως «χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας».
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πως το φέρνει εν μέσω πανδημίας αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο. «Σήμερα αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «πράσινη ανάπτυξη» είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Είναι γράμμα κενό», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι :
Ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων. Δημιουργείται ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παροπλίζεται ουσιαστικά την ΡΑΕ.
– Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές, υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες.

– Απειλείται φυσικός πλούτος της χώρας καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες.
«Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία , η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο κύριοι της Κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Αντί για βήματα στο μέλλον, επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες».
Προβάλλοντας τη πολιτική του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής”.

Σ. Φάμελλος:Επιχειρείτε ένα εγκληματικό οικολογικό πραξικόπημα

«Σήμερα, θα ψηφίσετε με αυτό το νομοσχέδιο, την παραβίαση του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ. Επιχειρείτε, με τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα εγκληματικό οικολογικό πραξικόπημα εναντίον του οποίου είναι όλη η περιβαλλοντική κοινότητα που ζητά την απόσυρσή του. Είναι επιτακτική συνταγματική ανάγκη να το αποσύρετε. Μην αφήνετε άλλα παράθυρα του μαύρου περιβαλλοντικού παρελθόντος σας. Πάμε μαζί για ένα πράσινο παράθυρο», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, Σωκράτης Φάμελλος. Χαρακτήρισε «ψέματα τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, σε περιοχές Natura, και τόνισε ότι «είναι επικίνδυνη η πολιτική της ΝΔ που οδηγεί στην αποδόμηση του κράτους και του περιβάλλοντος, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού για τη χθεσινή κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος αντέτεινε ότι στις κινητοποιήσεις που γίνονται από τους πολίτες, βεβαίως και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από όλους, αλλά όπως είπε, πρέπει να τηρούνται με όρους συνέπειας και ισοτιμίας σε όλους τους χώρους, όπως και για τα «πανηγύρια» έξω από το Μαξίμου.

Κ. Χατζηδάκης: Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι η επιβεβαίωση της μεταρρύθμισης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και στις κατηγορίες του περί εγκληματικού οικολογικού πραξικοπήματος, μίλησε για «εμπάθεια, φανατισμό και πολιτική απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η μοναδική ικανότητα του είναι να λέει ψέματα». «Αυτό το κόμμα έχει παγκοσμίως κατοχυρωθεί, και με πατέντα, στο ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον κ. Φάμελλο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια σχετικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι απεριόριστη η χρονική διάρκειά τους. «Εμείς λύνουμε τα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν και οδήγησαν τη χώρα στην απορύθμιση», επεσήμανε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως είπε, επιλέγει σκόπιμα να αναφέρεται στις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το σημερινό νομοσχέδιο της ΝΔ και όχι στις αντιδράσεις τους το 2018 για τις εξορύξεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές Natura.

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε τον εύκολο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εχθρός του περιβάλλοντος είναι το κυνήγι του κέρδους και όχι η συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε τον εύκολο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακολούθησε την ίδια πολιτική και όσον αφορά την ενέργεια και όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές και όσον αφορά τους δασικούς χάρτες», πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά «ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι έργο και των δυο σας» και προσθέτοντας ότι «η ΝΔ επιδιώκει στα μουλωχτά να προωθήσει το νέο έγκλημα στο Γραμματικό».

Κυρ. Βελόπουλος: Έγκλημα η ακύρωση των δασικών χαρτών

«Έχω καταθέσει στα πρακτικά και την μελέτη του Τμήματος τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται στην Ελληνικός Χρυσός για να καταλάβετε τι κάνει αυτή εταιρεία στο περιβάλλον και μαζί με αυτήν έχω καταθέσει και την απάντηση του κ. Χατζηδάκη που λέει ότι δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος στην συγκεκριμένη εταιρεία», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες εταιρείες οι οποίες έχουν ρημάξει το περιβάλλον». «Πάτε και δίνετε τον έλεγχο σε ιδιώτες. Γιατί; Αυτό είναι εγκληματικό λάθος. Μα τότε τι χρειαζόμαστε τα υπουργεία και τις γραμματείες και τις υπηρεσίες; Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν χρειαζόμαστε και εσάς. Τι να τους κάνουμε τους υπουργούς όταν έχουμε ιδιώτες να ασκούν τον έλεγχο;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ακυρώνετε τους δασικούς χάρτες. Αυτό κι αν είναι έγκλημα! 20 χρόνια κυβερνούσε η ΝΔ, άλλα 20 χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, 5 χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν κάνατε τίποτα για τα δάση μας. Και τώρα η ΝΔ λειτουργεί με την λογική του πονάει δόντι κόβει κεφάλι και πάτε και ξηλώνετε τα δάση”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος