Στον Λευκό Οίκο είναι στραμμένα τα βλέμματα και στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Δίνοντας το στίγμα όσων θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από τη Φλόριντα ότι στη συνάντηση θα τεθούν οι «ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι προοπτικές σε όλα τα επίπεδα», καθώς και τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων, η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιοπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν για δύο ώρες, σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν: Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, η κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενειακές οργανώσεις στον Τάρμπον Σπρινγκς λίγες ώρες πριν περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου.
«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται. Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα. «Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών, να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του συμμετείχε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Τάρμπον Σπρινγκς, όπου η ελληνική κοινότητα δραστηριοποιείται και κυριαρχεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περπατήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συνομίλησε με πολλούς ομογενείς που θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του και είδε από κοντά τα καΐκια που βγαίνουν στα ανοιχτά.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα ξεχωρίζει επίσης η συνάντηση που θα έχει με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εξάλλου συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.

Στ. Πέτσας: Η Ελλάδα έχει απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνάντηση αυτή να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό και αξιοπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, δήλωσε στην εκπομπή ΑΠΟ ΤΙΣ 6 στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση -10 ετών- δυνατή και έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις -και από τις ΗΠΑ, να αφήσει τη μιζέρια και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να απομονώσει διπλωματικά την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον -με μια σειρά δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων- αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα την Τουρκία και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται αυτό να επιβεβαιωθεί. Ανέφερε δε ότι η συνάντηση και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και ΗΠΑ περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις τους είναι ένα μήνυμα που θα πάρουν όλοι.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Άγκυρας υπογράμμισε: «Εμείς, θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Θέλουμε πάντα να εφαρμόζονται οι κανόνες καλής γειτονίας, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Επομένως, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί, πάντα υπάρχει το περιθώριο να έχουμε μια ομαλή σχέση και να μην επιδιώκουμε ένα ράλι εξοπλισμών. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς να έχει την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί πάντα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εμείς, θέλουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Θέλουμε πάντα να εφαρμόζονται οι κανόνες καλής γειτονίας, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Επομένως, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί, πάντα υπάρχει το περιθώριο να έχουμε μια ομαλή σχέση και να μην επιδιώκουμε ένα ράλι εξοπλισμών. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς να έχει την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί πάντα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα τεθεί και το θέμα αγοράς F-35, όπως έχει αναδείξει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση. «Θέλουμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα των F-35, αρκεί να είναι με όρους τους οποίους μπορούμε να ικανοποιήσουμε δημοσιονομικά, κάτι το οποίο θα συζητήσουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι η ανακοίνωση του ονόματος από τον πρωθυπουργό θα γίνει μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου που πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα έχει άμεσα –πιθανότατα την Παρασκευή– να έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στις ΗΠΑ με την ατζέντα ενός αξιόπιστου, σταθερού και διαχρονικού εταίρου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Athina 9,84, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στο ότι δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου εστιάζουν την κριτική τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που σημαίνει, όπως επισημαίνουν, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει σαφείς δηλώσεις καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων.

Τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπουμε με ανησυχία την επικείμενη συνάντηση. Το ότι δεν θα υπάρξει σαφής καταδίκη στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο», ανέφερε ο Α. Χαρίτσης.

«Τα βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτά πρέπει να τεθούν δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Βρισκόμαστε σε περίοδο πρωτοφανούς όξυνσης της προκλητικότητας και είναι σημαντικό να εκφράζεται με σαφή τρόπο η στήριξη των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως και οι προηγούμενες συναντήσεις Ελλήνων πρωθυπουργών με προέδρους των ΗΠΑ, έτσι και η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ένα αποτέλεσμα μπορεί να έχει», σχολιάζει το ΚΚΕ: «Αφενός τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή, αφετέρου τη συνεχή διάψευση ότι αυτή η πολιτική δήθεν θα προστατεύσει την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Στάση αναμονής τηρεί το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει η συνάντηση και μετά να συνυπολογιστούν οι λεπτομέρειες της συζήτησης.

«Κεκλεισμένων των θυρών και για πρώτη φορά στα χρονικά χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου», σχολιάζει η Ελληνική Λύση: «Είναι πρωτόγνωρο να μην υπάρχει συνέντευξη τύπου και πρωτότυπο να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών οι συνομιλίες. Μακάρι όλα αυτά να μην οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός».

Σχετική είδηση: Κρίσιμες επαφές του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Συνάντηση με τον Ν. Τραμπ (video)

Μοιράσου το άρθρο: